Dan bijelog štapa: Slijepi se susreću s problemima, ali i izazovima

Međunarodni “Dan bijelog štapa” obilježava se 15. listopada, u našoj zemlji od 1996. godine odlukom Hrvatskog sabora. Slijepe osobe i udruge slijepih susreću se s problemima i poteškoćama, ali i izazovima!

Slijepe osobe već se niz godina bore za primjerenu državnu potporu kojom bi podmirile svoje troškove prouzročene sljepoćom. Rješenje ovog problema je inkluzivni dodatak za slijepe osobe koji bi se uredio donošenjem posebnog Zakona o dodatku na sljepoću.

Na žalost, u ovom času inkluzivni dodatak nije uređen. Hrvatska je na dnu ljestvice po iznosu doplatka koju primaju slijepe osobe. Slijepi Hrvatske odlučni su doći do realno postavljenog cilja ponovno aktualizirajući poseban zakon o doplatku na sljepoću.

Kvalitetno obrazovanje slijepih preduvjet je za njihovo prihvatljivo uključivanje u život zajednice. Nepostojanje ozbiljnih dugoročnijih planova skrbi za slijepe se mora promijeniti.

U razvijanju sustava obrazovanja slijepih potrebno je osigurati svu stručnu podršku i dovoljne materijalne pretpostavke. Potrebno je oblikovati i aplicirati programe za zanimanja koja slijepi mogu raditi, a da pri tome ova zanimanja imaju i realnu perspektivu u zapošljavanju.

Postoje udruge koje u svojim programima i projektima zapošljavaju stručne timove koji se bave problematikom rehabilitacije. Udruga slijepih Međimurske županije ima mogućnost provoditi projektne aktivnosti o korištenju slobodnog vremena za djecu s oštećenjem vida putem trogodišnjeg programa Ministarstva socijalne politike i mladih “Bez većeg napora” (sportske, kulturne i kreativne aktivnosti) uz pomoć stručnih timova.

Slijepa osoba se kroz zapošljavanje osjeća korisnim i ravnopravnim članom zajednice. Država je uvela mjere za poticanje zapošljavanja u okviru kojih su i posebne mjere namijenjene zapošljavanju osoba s invaliditetom. I uz ove mjere zapošljavanja slijepih u Hrvatskoj praktično nema. Ukorijenjene su predrasude prema slijepima što treba mijenjati kroz dugotrajno djelovanje. Slijepe osobe imaju svoje potencijale i svoja znanja i mogu participirati u napretku i funkcioniranju društva.

Udruga slijepih Međimurske županije podržava mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a osobito potporu za samozapošljavanje. Problem predstavlja što su mogućnosti zapošljavanja preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom kratkoročne mjere te se slijepe osobe teško odlučuju za zapošljavanje jer gube prava ili osobne invalidnine.

EU fondovi otvaraju mogućnosti izlaska na otvoreno tržište rada osoba s invaliditetom preko projekata u kojima se omogućavaju dodatne edukacije za osobne kompetencije ali još uvijek društvo (slijepe osobe) nije osviješteno da više nema zapošljavanja za cijeli radni vijek, a kratkoročno zapošljavanje nosi svoje nesigurnosti. Ali isto tako, osobna invalidnina je također nesigurna jer ona nije stečeno pravo te će slijepe osobe, a posebno mladi, morati biti spremniji za nove izazove na otvorenom tržištu rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije