U povodu obilježavanja Svjetskog dana hrane i Svjetskog dana kruha (16. listopad), u predavaonici zdravstvenog odgoja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u petak 16. listopada 2015. godine u 10 sati, bit će održana tribina pod nazivom “Manje soli-više zdravlja“.
O štetnim učincima prekomjernog unosa kuhinjske soli na zdravlje ljudi na tribini će govoriti Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec.epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a o iskustvu Čakovečkih mlinova d.d. na projektu smanjivanja soli u pekarskim proizvodima mr.sc. Zvijezdana Horvat-Štefulj, dipl.ing., voditeljica laboratorija Čakovečkih mlinova.
Nakon izlaganja, sudionici tribine će moći degustirati pekarske proizvode Čakovečkih mlinova sa smanjenom količinom kuhinjske soli, a bit će im dostupni i prigodni letci s tematikom smanjenja kuhinjske soli u svakodnevnoj prehrani.
U Republici Hrvatskoj su inicijative za smanjenje kuhinjske soli u prehrani započele 2006. godine prihvaćanjem Deklaracije o važnosti započinjanja nacionalne kampanje za smanjenje konzumacije kuhinjske soli, a 2007. godine je predstavljena hrvatska inicijativa (CRASH – Croatian Action on Salt and Health) i nacionalni program.
Prošle godine je donesen Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj od 2015.-2019. godine koji ima za cilj postupno smanjivati dnevni unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje.
U brojnim je studijama potvrđeno kako je prekomjeran unos kuhinjske soli povezan s hipertenzijom, ali i povećanim kardiovaskularnim rizikom, moždanim udarom, osteoporozom, bubrežnim bolestima i nekim sijelima raka. Stoga se danas smatra kako je kampanja za smanjenje unosa soli jedna od najučinkovitijih i najjeftinijih mjera primarne prevencije kroničnih bolesti.