Ivan Igrec: ‘Potepanje’ više nije običaj već devastiranje imovine

>> Ivan Igrec: “”Potepanje” više nije običaj već devastiranje imovine”

‘Potepanje’, starinski međimurski običaj nije mimoišao ni obitelj Igrec iz Donjeg Mihaljevca koja živi u Ulici Andrije Habuša na kućnom broju 12.

No, gazda Ivan jutros se probudio izrazito ljut jer je njegovo dvorište bilo ‘potepeno’ perjem, slamom, stiroporom… Zasmetalo ga je što su mu po dvorištu razbacili veš mašinu, televizor i stolice, a najviše se boji za sigurnosnu situaciju jer su po ulici posuli vapno.

– Kuća nam je na opasnom zavoju. Sada pada kiša i cesta je jako skliska. Strah me da netko ne doleti i završi u susjednom dvorištu. Takve stvari više nisu zezenacija, već predstavljaju potecijalnu opasnost za vozače, ispričao nam je Ivan. Nije protiv običaja, ali ovakvo ponašanje prelazi sve granice.

– To više nije običaj. Ovo je devastiranje imovine. Neka mi 100 ljudi dođe u dvorište ja ću im ponuditi piće i jelo i onda ćemo se družiti. Ovaj način nije primjeren ni u kom slučaja bez obzira radi li se o običaju ili ne. Ja volim društvo i dobro se zabaviti, ali nikako na ovaj način. Sada moramo zvati vatrogasce da očiste cestu kako ne bi došlo do nesreće, kazao nam je Ivan.

Za to vrijeme sin Tihomir koji se u subotu ženi sa svojom odabranicom Ivanom Orehovec iz Čukovca, primio se posla i počeo s čišćenjem. Rekao nam je da je u kratkom vremenu ovo drugo ‘potepanje’ i da nije ljutit kao tata.

– Jednom se ženim. Što mi preostaje nego da se nakon ‘dečkarije’ primim posla i ovo počistim. ‘Potepli’ su nam i prije tri dana. Istina da su malo pretjerali, ali to je običaj i nemam kome što zamijeriti – rekao je mladenec.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije