Pismo ogorčene učiteljice o štrajku: ‘Pa što hoće, imaju tri mjeseca ferija!’

I dok traje štrajk u školama, kao i rasprave jesu li razlozi štrajka opravdani ili ne, jedna učiteljica geografije napisala je pismo javnosti kako bi dala svoje viđenje stanje u toj struci.

– Štrajk učitelja – smiješno,pa što hoće, imaju tri mjeseca ferija!Za to vrijeme dobivaju plaću? Zamislite i to čak veću nego kada rade jer se godišnji odmor isplaćuje prema prosjeku Hrvatske, a prosvjetarska plaća je manja od prosjeka – počinje u pismu ova učiteljica koja ističe da je plaća mizerna u odnosu na stručnu smjenu.

– Ipak su to visoko obrazovani ljudi, profesori, ima čak i magistara i doktora (mislim na osnovnu i srednju školu – sami su platili magisterij ili doktorat).Sa 30 godina staža imam oko 6 400,00 kn neto– puno ili malo? Kako se uzme, za nezaposlene puno, a ostale nije briga. Nedavno sam čula mladu djevojku koja je izjavila da neće raditi kao trgovac za4500, 00– profesor početnik ima oko 4000,00 kn – stoji u pismu.

Objašnjava kako štrajk nije samo zbog plaća već i zbog općenitog nereda u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta. Osim malih plaća problem je i nedostatak učitelja, posebno onih iz matematike navodi ova učiteljica, a mnogi se muče i s ‘krpanjem’ punog radnog vremena.

– Male škole muku muče jerljudi rade na dvije ili tri škole da bi imali puno radno vrijeme, pa treba uskladiti raspored. Za one koji ne znaju u ponedjeljak je u školi A, u utorak u školi B, u srijedu ima veliki odmor da stigne iz škole A u školu C itd. Imamo kolegicu koja predaje njemački jezik na pet škola u dvije smjene. Njen radni dan počinje oko 9 ili 10 sati i završi u 18,30 uz putovanja – mjesečno napravi oko 2000 km.

Da se dotaknemo i putnih troškova, 0,75 lp po km –1500,00 kn. Da, pokrije gorivo a ostalo? Tko je kupio automobil, tko ga servisira, registrira, tko plaća taksi ako ostane u kvaru. Dakolegica je savjesna i platila je taksi jer učenici ne mogu ostati sami– u drugim službama će javiti na posao da će zakasniti ili uzeti godišnji odmor – stoji u pismu.

Ova učiteljica navodi i koliko se troši vremena na pripremu za predavanja. – Za neupućene,učitelji se pripremaju za sat, uz pisanu pripremu za predavanja tu su listići za vježbu, prezentacije, različiti didaktički materijali pogotovo u razrednoj nastavi. Do prošle godine imali smo30 minutapripreme za 1 školski sat, sada imamo 20 minuta(valjda su nam zato smanjili plaće, meni za oko700,00 kn) – navodi. Učiteljica se osvrnula i na ono što rade tijekom školskih praznika.

– Zamislite netko, ne znamo tko napiše svjedodžbe , a po novom čak i upisuje učenike u srednju školu. I onda ljuti roditelji moraju doći s mora i donijeti prijavnicu nama da bi im upisali dijete u srednju školu.Što nam pada na pamet mi prekidamo njihov godišnji!Još malo o roditeljima – moramo biti dostupni pod svakim odmorom, prije i poslije nastave iako imamo uredno vrijeme za informacije – ali tada roditeljima ne odgovara.

Zanima me da li dođu kod liječnika mimo dogovora (o čekanju da ne govorimo), da li obave svoje poslove ako piše na vratima pauza. Pa odmor u školi je pauza za učitelja, da obavi toalet, popije vodu ili kavu i pripremi se za sljedeći sat, a ako ne izleti odmah iz zbornice pun ga je plac.

Znam da su i roditelji opterećeni poslom i svojim problemima, aline bi nas smjeli doživljavati kao neprijatelje– poručila je ova učiteljica koja na kraju pisma zaključuje kako usprkos svemu voli svoj posao.

Cijelo pismo možete pročitati klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije