FOTO: U Čakovcu otkrivena spomen ploča s reljefom Alojzija Stepinca

>> FOTO: U Čakovcu otkrivena spomen ploča s reljefom Alojzija Stepinca

U povodu 80. obljetnice velikog euharistijskog kongresa za Međimurje, kojeg je 1935. godine predvodio tadašnji zagrebački nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac, u Čakovcu je u nedjelju 27. rujna održana prigodna svečanost.

Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom, franjevcima na čelu s gvardijanom i župnikom fra Željkom Železnjakom, dekanom Donjomeđimurskog dekanata preč. Antunom Hoblajem i međimurskim župnicima.

Uoči mise na pročelju Franjevačkog samostana na Franjevačkom trgu, mjestu euharistijskog kongresa, otkrivena je u prigodi obljetnice spomen-ploča s reljefom bl. Alojzija Stepinca. Uz mnogobrojne vjernike, svečanosti su nazočili zastupnici u Hrvatskom saboru Sunčana Glavak i Dragutin Glavina, međimurski župan Matija Posavec, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić, te predstavnici Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol Čakovec i Zrinske garde Čakovec.

Spomen-ploča dar je upravo Zrinske garde Čakovec u prigodi 15. obljetnice njezina osnutka i djelovanja koje je proteklih godina obilježeno primjerenom suradnjom s Franjevačkim samostanom i Katoličkom crkvom. Reljef bl. Alojzija Stepinca rad je akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca.

Predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, dipl. oec., rekao je kako se u znak sjećanja i zahvalnosti onima koji su organizirali ovaj kongres, a posebno njegovom predvoditelju blaženom Alojziju Stepincu, čijim je velikim zalaganjem Međimurje očuvano kao dio Hrvatske, postavlja spomen ploča kao podsjetnik na jedan značajan događaj za povijest ovog dijela Hrvatske.

– Naši su preci iz svih dijelova Međimurja prije 80 godina posvjedočili ciljeve i današnjeg zalaganja Zrinske garde i svih ljudi dobre volje, a to su trajne vrijednosti Bogoljublja, domoljublja i čovjekoljublja, a na misnom slavlju za te vrijednosti molimo radosni što Stepinčevom geslu “U tebe se, Gospodine, uzdam” možemo dodati i geslo Zrinske garde koje je sam Stepinac posvjedočio svojim životom i žrtvom, koje vrijedi uvijek i za svakoga u svim životnim (ne)prilikama, “Navik on živi ki zgine pošteno!”, istaknuo je Sobočanec.

Predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec i varaždinski biskup zatim su zajedno otkrili spomen ploču s reljefom bl. Alojzija Stepinca, koju je biskup i blagoslovio. Na kraju slavlja gvardijan Železnjak i biskup Mrzljak zahvalili su Zrinskoj gardi Čakovec, kao čuvarici i promicateljici hrvatske povijesti i kulture, na ostvarenju inicijative da uz svoj jubilej podizanjem spomen-ploče s likom bl. Alojzija Stepinca u gradu čije ime nose u svom nazivu postave obilježje jednom vremenu i čovjeku koji može biti uzor svima da mu još više zahvaljuju za primljene milosti ili mu se utječu u svojim potrebama.

Više pročitajte na stranicama Varaždinske biskupije klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije