Tristotinjak biologa okupilo se u Svetom Martinu na Muri

Od 18. do 23. rujna 2015. godine u Termama Sveti Martin održao se 12. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem na kojem se okupilo gotovo tristotinjak biologa kako bi na jednom mjestu predstavili rezultate svojih istraživanja i spoznaja.

Organizator kongresa je Hrvatsko biološko društvo pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, Agencije za odgoj i obrazovanje, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba, Biološkog odsjeka PMF-a te Međimurske županije i uz potporu Općine Sveti Martin na Muri.

Prema riječima predsjednika HBD-a Gorana Klobučara Sveti Martin na Muri izabran je sa željom upoznavanja sudionika i s prirodnim ljepotama i vrijednostima kontinentalne Hrvatske i Međimurja. Na svečanom otvaranju skupu se obratio i župan Matija Posavec. U sklopu Kongresa održano je 8 plenarnih i 5 pozvanih predavanja te 125 usmenih i 143 posterska priopćenja.Plenarni predavači bili su istaknuti znanstvenici s različitih područja: Igor Štagljar, Anthony Herrel, Patrik Nosil, Dudy Bar-Zvi, Andrej Šorgo, Damjana Drobne, Gordan Lauc i Tomislav Domazet-Lošo.

U ime znanstvenog odbora Nevenka Kopjar istakla je važnost okupljanja biologa svih dobnih skupina, a posebice velikog broja studenata biologije i mladih znanstvenika koji su se aktivno uključili u istraživački prostor što je dobar znak za razvoj biološke znanosti.

U sklopu Kongresa održana su i četiri simpozija: 2. Simpozij edukacije biologije; 6. Simpozij Hrvatskog društva za biljnu biologiju; 3. Simpozij Hrvatskog entomološkog društva i 1. Balkanski herpetološki simpozij u suorganizaciji Hrvatskog herpetološkog društva. U radu 2. Simpozija edukacije sudjelovali su i nastavnici iz naše županije.

O aktualnoj temi reforme kurikuluma bilo je riječi na okrugom stolu gdje se raspravljalo o promjenama koje se očekuju u kurikulumu biologije, a kao gosti u raspravi su sudjelovali Boris Jokić, voditelj cjelokupne reforme u Republici Hrvatskoj, Diana Garašić, viša savjetnica za biologiju Agencije za odgoj i obrazovanje te Ines Radanović s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. Istaknuta je podrška biološke struke projektu cjelokupne kurikularne reforme.

Sudionici Kongresa obišli su Međimurje i puni izvrsnih dojmova ističu kako su bili i iznenađeni i oduševljeni ljepotama, uređenošću i turističkom ponudom našeg kraja. Veselimo se ponovno ih vidjeti v Međimurju!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije