Međimurci imaju veliko srce, ali male kapacitete za prijem izbjeglica

Veliki broj izbjeglica ušao​ je na teritorij Republike Hrvatske. Neki izvore govore o mogućnosti ulaska do dvadesetak tisuća u nekoliko sljedećih dana.

Nakon MUP-ove obrade i pretpostavke da će većina zatražiti azil, oni prema važećim propisima Europske unije, a koje poštuje i primjenjuje Republika Hrvatska, postaju slobodni ljudi. Iako im je krajnje odredište Zapadna Europa, točnije Njemačka, velika je vjerojatnost da im se nakon što je Mađarska zatvorila granice,​ otvara novi koridor na tom putu i to preko Slovenije.

Imamo saznanja da su Njemačka i Austrija uvele kontrole na graničnim prijelazima te da postoji realna mogućnost da Slovenija zatvori granicu, pošto su oni čuvari vanjske schengenske granice​. Stoga se očekuje da će doći do zastoja i ne prihvata izbjeglica koje bi mogle ostati u Hrvatskoj što dovodi do krizne situacije i​ prisilnog ostanka na području svih županija koje graniče sa Slovenijom, a​ među kojima je i Međimurska.

Ukoliko dođe do humanitarne krize na koji će način reagirati Međimurska županija i da li je spremna za to upitali smo međimurskog župana Matiju Posavca:

– Prije svega želim reći kako nema panike i nema potrebe za panikom. Činjenica je da je izbjeglicama Hrvatska samo tranzitna zemlja na putu prema zapadno europskim zemljama. Obzirom na zatvaranje granica i odnos prema izbjeglicama u susjednoj Mađarskoj, logično je preusmjeravanje na Hrvatsku no, kako smo i sami svjedoci, izbjeglice se preuzimaju na granici sa Srbijom te ih se prevozi na područje grada Zagreba kao i u prihvatne centre na području Zagrebačke, Sisačko moslavačke i Vukovarsko srijemske županije gdje ih se registrira i provodi postupak dobivanja azila.

Mnogi od njih ne čekaju završetak tog procesa već odlaze prema Sloveniji, Austriji i drugim zemljama. Međimurci imaju veliko srce, no vrlo ograničene mogućnosti. Naime, Međimurje nije ni u kakvim koridorima eventualnog prelaska izbjeglica iz Hrvatske prema Sloveniji ili Mađarskoj.

U Međimurju ne postoji prihvatni centar niti država nema namjeru nešto slično graditi. Spominjanje smještaja u prostorima vojarne, također, nije opcija obzirom da je vojarna u Čakovcu revitalizirana za druge namjene (veleučilište, TIC, Redea, Menea…). Hotelskog smještaja, također, nema dovoljno za smještaj izbjeglica, a obzirom na hotelske, vojne, prihvatne i druge objekte u ostalim hrvatskim krajevima, Međimurje se ne razmatra kao sredina za smještaj izbjeglica.

No, kako Međimurje graniči i sa Slovenijom i Mađarskom izgledan je pojačani nadzor granica, što je u ingerenciji policije, no samo sa ciljem sigurnosti i čuvanja vlastitog suvereniteta i naših građana. No, bez obzira na sve, jučer sam o toj temi razgovarao s ministricom vanjskih poslova, danas s načelnikom PU Međimurske te se cijela situacija, koja se mijenja iz sata u sat, budno prati i kontrolira. Temeljem daljnjeg razvoja situacije sve odluke će se donijeti na vrijeme i kvalitetno, rekao nam je župan Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije