Prometnom edukacijom najmlađih počelo obilježavanje “Europskog tjedna kretanja”

Međimurska županija, Grad Čakovec, Policijska uprava međimurska i Hrvatski autoklub, održavanjem preventivnih aktivnostima u razdoblju od 8. do 22. rujna pridružili su se obilježavanju ovogodišnjeg “Europskog tjednua kretanja”. Tako je danas (utorak) na čakovečkom Trgu Republike održano edukativno predavanje učenicima prvih razreda osnovnih škola iz Čakovca u sklopu akcije “Poštujte naše znakove” te vježba kretanjem prometnicama.

Policijska uprava Međimurska već dvadeset godina provodi na početku svake nastavne godine akciju “Poštujte naše znakove”, kada svim prvoškolcima policijski službenici održavaju predavanja o sigurnom kretanju u prometu, kazao je ovom prigodom Siniša Šajnović, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PUM-a.
Isto tako, policajci su prisutni u blizini škola gdje provjeravaju poštuju li vozači prometne propise i kreću li se odgovarajućom, odnosno dozvoljenom brzinom.

Govoreći o opravdanosti akcije “Poštujte naše znakove” te vježbama kretanja prometnicama, Šajnović je rekao kako već nekoliko godina u rujnu u Međimurju nisu zabilježena teža stradavanja djece u prometu. Statistički podaci također idu u korist provedbe ove akcije, jer pokazuju manji broj smrtno stradalih u cijeloj zemlji nego je to bilo prijašnjih godina.

Jedan od organizatora akcija povodom obilježavanja Europskog tjedna kretanja je i Međimurska županija tako da zamjenik župana Zoran Vidović ističe da se ovakvim akcijama upozoravaju i vozači da vozilo kojim upravljaju nije igračka, što se prije svega odnosi na mlade vozače. No, ovo je dobra i vrlo važna edukacija i za one najmlađe o tomu kako se ponašati u prometu jer svima nam je zapravo osnovni cilj smanjiti broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi i neiskusni vozači i djeca. Akcijom “Poštujte naše znakove” to se sigurno može i postići.

Osim u edukaciju najmlađih, u to kako se što sigurnije kretati u prometu, ali i samoj prometnoj kulturi Grad Čakovec, kazao je gradonačelnik Stjepan Kovač ulaže i u obilježavanje opasnijih prometnih točki na području grada. -Kod svih gradskih škola posebno su obilježeni pješački prijelazi, tu su i “ležeći policajci”, kao i svjetlosna signalizacija, kazao je Kovač i najavio daljnja ulaganja u prometnu preventivu koja je najvažnija u smanjenju prometnih nesreća. Također, Grad Čakovec potrudio se da prije početka nastave sanira sva kritična mjesta u prometu, upravo zbog sigurnosti djece.

– Djeca su nam ipak najvažnija, tako da smo osigurali upravo sve te “kritične točke”, nastavlja Kovač, a isto tako radilo se na dodatnoj edukaciji “Prometne jedinice mladeži”, odnosno na svakom raskršću u blizini škole prvih tjedan dana pojačana je prisutnost gradskih prometnih redara i policijskih službenika.

Obilježavanje aktivnosti vezanih uz Europski tjedan kretanja nastavlja se iduće srijede, 16. rujna, kada će članovi Udruge invalida Međimurske županije uz pomoć volontera na Trgu Republike te parkirnim mjestima u centru grada i trgovačkim centrima dijeliti letak “Označeni ste”, odnosno “Ne budite označeni”.



Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije