FOTO: Lovci iz Donje Dubrave obilježili 70 godina postojanja

>> FOTO: Lovci iz Donje Dubrave obilježili 70 godina postojanja

U utorak, 1. rujna 2015. održana je svečana sjednica Lovačkog društva “Fazan” Donja Dubrava, u povodu 70 godina postojanja. Kratki presjek rada Društva, od osnutka do danas, podnio je predsjednik Franjo Šopar.

Osnivačka skupština dobravskih lovaca održana je 3. listopada 1945., a glavni inicijator bio je mjesni veterinar dr. Valent Grošinić. Na skupštini je izabrano slijedeće vodstvo Društva: Đuro Kranjec – predsjednik, dr. Valent Grošinić – tajnik, a ostali članovi bili su: Mijo Jančec, Ivan Kranjec, Ivan Jadan, Vid Ujlaki, Stjepan Janković, Mijo Kranjec, Gjuro Gruber, Ivan Bartolić, Ivan Meržanov, Vinko Hajdinjak, Ivan Čižmešija i Veljko Jovičić.

Društvo je kroz povijest usko surađivalo s lovcima iz Donjeg Vidovca i Kotoribe. Jedno su vrijem imali i zajedničko vodstvo. Godine 1963. Savez lovačkih društava Čakovec razradio je plan razvoja lovnog gospodarstva. Tada je formirano Lovačko društvo “Fazan” za donje Međimurje sa sjedištem u Kotoribi. Nakon 5 godina djelovanja bez vlastitog vodstva, od 1968. godine LD “Fazan” Donja Dubrava opet djeluje kao samostalna organizacija.

60-tih godina minulog stoljeća, na obali Drave, lovci grade drveni društveni dom u kojem i danas stanuju. Radove je vodio dobravski stolar Vid Ujlaki, koji je bio i strastveni lovac. Dosadašnji predsjednici Društva bili su: Đuro Kranjec, Vid Ujlaki, Franjo Klarić, Josip Hraščanec, Vinko Kovač, Bogumil Fijan, Stjepan Miser, Ivan Đođ i Franjo Šopar. Društvo danas broji 30-tak članova te uspješno djeluje. Lovišta su primjereno njegovana i bogata s divljači.

Na sjednici su dodijeljena priznanja istaknutim pojedincima. Tako je Hrvatski lovačko savez dodijelio Franji Horvatu povelju za dugogodišnje članstvo i vjernost, a lovačko odlikovanje prvog reda, za uspjehe postignute na unapređenju lovstva primili su Rudolf Međimurec i Ivan Đođ. Podijeljeno je i 10-tak lovačkih odlikovanja drugog i trećeg reda.

U ime Lovačkog saveza Međimurske županije, skupu se obratio predsjednik istog, Ljubomir Grgec te društvu predao priznanje za izniman doprinos u radu županijskog Saveza te razvoju lovstva i lovačke etike. Nakon sjednice održan je domjenak na terasi lovačkog doma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije