FOTO: Društvo distrofičara provodi projekt Za sretniju obitelj

>> FOTO: Društvo distrofičara provodi projekt Za sretniju obitelj

Na poziv Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić sudjelovala je na početnoj konferenciji projekta Za sretniju obitelj koja je održana dana 01. rujna u zgradi Scheier u Čakovcu.

Uz ministricu socijalne politike i mladih, konferenciji je prisustvovala i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici partnera na pojektu načelnici Općine Štrigova Stanislav Rebernik i Općine Selnica Ervin Vičević te Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec. Pozivu na početnu konferenciju odazvali su se i ravnatelji, odnosno predstavnici 19 osnovnih škola s područja Međimurske županije, suradnici na projektu, kao i četrdesetak djece s teškoćama u razvoju i naravno, njihovi roditelji.

Konferencija je službeno otvorena pozdravnim govorom predsjednice Društva distrofičara Miljenke Radović, koja je ujedno i kratko predstavila rad Društva. Predsjednica Društva distrofičara posebno je istaknula vrlo dobru suradnju s Ministarstvom socijalne politike i mladih koje doprinosi radu Društva financirajući ili velike programe ili male projekte. U ove protekle četiri godine ostvarena je podrška za pet projekata, što čini financijsku vrijednost više od 2.800.000,00 kn. Za ovu godinu je ugovoreno 790.000,00 kn.

Posebno se osvrnula na dobru suradnju koju Društvo distrofičara imakako s Gradom Čakovcem, tako i s ostalim jedinicama lokalne samouprave. Posebno je bitna i podrška koju Društvo dobiva od uključivanja jedinica lokalne samouprave u ulozi partnera ili suradnika u projektima koji se provode. Isto tako se zahvalila i na podršci Međimurskoj županiji, čija su vrata uvijek otvorena za suradnju.

Kvalitetna suradnja se ostvaruje i s ostalim udrugama osoba s invaliditetom, drugim ustanovama i posebno s Centrom za socijalnu skrb kao i Zavodom za zapošljavanje, Područne službe Čakovec.

Istaknuto je da se u okviru ove početne konferencije realizira prvi dio projekta i to podjela školskog pribora i opreme za 215 djece. Ukupno je nabavljeno 3.686 različitih bilježnica, po dvije za svaki predmet, 215 bijelih majica za tjelesni odgoj, 45 hlačica, trenirka, patika, 215 pernica, tempera, vodenih boja, plastelina i šestara.

Voditeljica projekta Marija Radiković detaljnije je sve prisutne upoznala s projektom Za sretniju obitelj te istaknula njegovu važnost za djecu s teškoćama u razvoju i iz socijalno ugroženih obitelji na području Međimurske županije.

Prisutne su pozdravili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te župan Međimurske županije Matija Posavec i pritom posebno istaknuli dosadašnju uspješnu suradnju s Društvom distrofičara. Naposljetku, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić pohvalila je rad Društva distrofičara, kvalitetu projekata i njihov znatan doprinos poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Uslijedila je podjela paketa prisutnoj djeci osnovnoškolcima.

Neke pakete je osobno uručila ministrica socijalne politike i mladih uz pomoć gradonačelnika Grada Čakovca i župana Međimurske županije. Paketi su osnovnoškolcima izmamili osmjeh na lice, a roditeljima uvelike financijski olakšali zahtjevan početak školske godine.

Projekt Za sretniju obitelj se provodi od 25. srpnja ove godine i provodit će se do 24. srpnja 2016. godine, a financiran je u iznosu od 115.000,00 kn, od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. Opći cilj projekta je smanjiti stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina na području Međimurske županije i to na način da se osigurava školski pribor, obuća, oprema za nastavu tjelesno – zdravstvene kulture za dvjestotinjak djece s teškoćama u razvoju i iz socijalno ugroženih obitelji, osnovne životne potrepštine za 10 socijalno ugroženih obitelji s ovisnim članom (osobom s invaliditetom) i uspostavu volonterske mreže pod nazivom “Veliki prijatelj” za djecu s teškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih obitelji.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Općina Štrigova i Općina Selnica, a suradnici 19 osnovnih škola s područja Međimurske županije, i to I. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Selnica, OŠ Štrigova, OŠ Ivanovec, OŠ Nedelišće, OŠ Prelog, OŠ Strahoninec, OŠ Domašinec, OŠ Belica, OŠ I.G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu, OŠ Draškovec, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec, OŠ Podturen, OŠ Mursko Središće, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec i OŠ Donja Dubrava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije