FOTO: Dvije tisuće vjernika pohodilo Schönstattsko svetište

>> FOTO: Dvije tisuće vjernika pohodilo Schönstattsko svetište

U prigodi šeste obljetnice posvete prvog hrvatskog filijalnog Schönstattskog svetišta Majke Triput Divne i Dana hodočasničke Gospe za zapadnu, središnju i istočnu Hrvatsku misno slavlje u Maloj Subotici predvodio je na blagdan BDM Kraljice u subotu 22. kolovoza varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Na cjelodnevnom duhovnom programu okupilo se gotovo dvije tisuće vjernika, među kojima je bilo tisuću hodočasnika sa 20 autobusa iz svih krajeva Hrvatske, od Istre preko Zagreba do Slavonije i Osijeka, te Dalmacije sve do Šibenika.

Vjernici su sa sobom na poseban blagoslov donijeli oko 1600 hodočasničkih svetišta Majke Triput Divne u obliku prepoznatljivih drvenih ‘oltarića’ s Marijinom slikom, i to iz raznih krajeva Lijepe naše u kojima su zaživjeli krugovi Akcije hodočasničke Gospe kojom se vjernici posvećuju na život u molitvi, činjenje djela ljubavi i misionarsko zauzimanje za druge.

Misa je proslavljena na oltaru na otvorenom u velikom Marijinu perivoju u obliku srca kod kapelice Majke Triput Divne, koja je potpuno identična prasvetištu u Schönstattu, kao i 200-njak njih u stotinjak zemalja diljem svijeta.

Sve okupljene pozdravio je ravnatelj svetišta u Maloj Subotici pater Christoph Horn koji je osobito zahvalio biskupu Mrzljaku na dolasku i predvođenju slavlja u svetištu Majke Triput Divne koju su toga dana slavili na poseban način kao svoju Kraljicu – Kraljicu Hrvata i Kraljicu schönstattsku.

S biskupom su suslavili domaći župnik vlč. Đuro Vukalović, predsjednik Hrvatske schönstattske obitelji preč. Tomislav Ćorluka iz Đakova, preč. Nikica Mihaljević iz Donjih Andrijevaca koji izdaje molitvenike, vlč. Josip Martinović iz Harkanovaca gdje p. Horn boravi već godinama i gdje će se graditi drugo hrvatsko svetište, te drugi župnici iz više mjesnih Crkava od hrvatskog sjevera do juga koji su došli sa svojim zajednicama, među kojima su bili pavlini iz Karlovca te niz međimurskih župnika u čijim su župama članovi ovog međunarodnog pokreta unutar Katoličke Crkve, koji je prošle godine slavio 100. obljetnicu utemeljenja.

Biskup Mrzljak izrazio je radost što su se sabrali da bi zajedno na kraju osmine svetkovine Velike Gospe proslavili blagdan Marije Kraljice upravo u marijanskom svetištu.

U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio kako su tijekom godine dva mjeseca, svibanj i listopad, posvećeni nebeskoj Majci Mariji, no u kolovozu je niz marijanskih blagdana koji okupljaju najviše hodočasnika u marijanska svetišta kako bi proslavili Mariju i povjerili se njezinu majčinskom zagovoru. U Marijinu životu svi mi možemo gledati svoj vlastiti život sa spoznajom što sve Bog može učiniti čovjeku koji mu se predaje i koji želi ići putem za Isusom, rekao je biskup napomenuvši da su u zbornoj molitvi zahvalili Bogu što im je Mariju dao za Majku i Kraljicu.

Naglasio je kako je Majka bila prva vjeroučiteljica koja prenosi i svjedoči svoju vjeru: to čini Marija, ali to su pozvane činiti i sve naše majke, upozorio je biskup poručivši kako je Marija trajan primjer čvrste vjere, primjer kako se prihvaća, čuva i razmišlja o Božjoj riječi, ali najviše kako se iz nje živi.

Tijekom popodneva duhovni program obuhvaćao je svjedočanstva o djelovanju Gospe, kreativno-duhovni sadržaj s. Ramone Schneider i suradnika, slavlje Saveza s klanjanjem i nagovor p. Horna, duhovnog asistenta Hrvatske schönstattske obitelji, te na kraju blagoslov hodočasničkih Gospi i završetak hodočašća.

Svetište u Maloj Subotici raste iz godine u godinu, dovršava se izgradnja i uređenje schönstattskog centra i hodočasničkog doma, te sve više suradnika sudjeluje u planiranju i ostvarenju niza duhovnih sadržaja koji se u njemu priređuju tijekom godine, javljaju iz Varaždinske biskupije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije