Sandra Bogdan: Rad i obrazovanje jedini su ispravni put za sve, tako i za Rome

Svako dijete ima pravo na školovanje, kako bi kasnije u životu imalo većih mogućnosti pri zapošljavanju . No, kada govorimo o obrazovanju Roma, tu postoji (još uvijek) podosta problema.

Postotak Roma koji se školuju je mali, a uz to velika većina ih ne završi ni osnovnu školu. Razloga za to ima puno, a neki od njih su loša ekonomska situacija njihovih roditelja, diskriminacija Roma u društvu, nemogućnost (odnosno možda i premalo volje i želje) prilagodbi na Hrvatski jezik, romska tradicija kratkotrajnog školovanja, ne podržavanje obrazovanja od strane roditelja, rano stupanje u brak kao i mnogi drugi.

“Društvo je općenito uvijek iskazivalo negativan stav prema Romima. Romi pripadaju marginaliziranim skupinama društva po svojoj gospodarskoj, prostornoj, kulturnoj i političkoj dimenziji i to im daje dodatnu etiketu u društvu. Rome se uvijek nazivalo Ciganima te su predstavljeni kao prljavi i smrdljivi, što se ne uklapa s prihvatljivim društvenim okvirom. Zbog nomadskog načina života oduvijek je postojalo nepovjerenje između Roma i njihovih staro sjedilačkih susjeda. Vjerovalo se i još uvijek se vjeruje, da su Romi prosjaci, lopovi, otmičari, neprilagodljivi za “normalan” način života i stalan posao” (Rumbak, 2007.), stoji u jednoj Studiji o obrazovanju Roma u Hrvatskoj.

Benjamin i Sandra svijetli primjeri želje i uspješnosti u obrazovanju mladih Roma

Da se stvari mijenjaju ipak na bolje, govore nam i primjeri mladih Roma, koji ne samo da su uspješno završili osnovnu i srednju školu, već su se upisali i na prestižne fakultete. Nedavno smo pisali o Benjaminu Ignacu koji je rođen u Njemačkoj, no cijelo je svoje djetinjstvo proveo u Orehovici. Trenutno se nalazi na Sveučilištu Oklahoma u istoimenoj američkoj državi gdje studira geografiju, a uz to i radi u uredu u South Central Climate Science Center (SCCSC). Ono što njegovu priču čini posebno zanimljivom je činjenica što je Benjamin bio jedini Rom koji je ikada pohađao čakovečku Gimnaziju Josip Slavenski, najbolju međimursku srednju školu.

Put kojim je krenuo Benjamin, izabrala je i njegova donedavna sumještanka Sandra Bogdan(19) iz Orehovice. Naime, Sandra je nakon što je s vrlo dobrim uspjehom završila osnovnu školu i s odličnim srednju školu (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec) redovno upisala prvu godinu Pravnog fakulteta u Rijeci.

– Upisala sam pravo , rekla nam je Sandra iako mi je prvi izbor bila psihologija, i ovih dana sam u iščekivanju rezultata za smještaj u studentski dom u Rijeci. Sandra ima tri brata koji još uvijek pohađaju osnovnu školu i sestru, koja prema riječima Sandrine majke Irme, nakon završetka osnovne škole nije nastavila srednjoškolsko obrazovanje zbog teške financijske situacije u kojoj se Bogdanovi nalaze. Braća su mi, nastavlja pak Sandra, uz roditelje Irmu i Josipa (nažalost oboje nezaposlenih ) velika podrška u svemu, kao i jedan dio romske zajednice u kojoj živim.

Ono što ne smijem zaboraviti spomenuti, istaknula je Sandra, je i dvoje mojih sunarodnjaka koji su također upisali studij. Riječ je o Dejanu Ignacu iz Orehovice, koji je postao student informatike u Puli i Rosi Oršuš iz Držimurca, koja je upisala Stručni Upravni studij u Požegi. Nadam se,da će mnogi mladi Romi krenuti našim stopama. Želim poručiti mladim Romima da su rad, učenje i želja za što većim obrazovanjem jedini ispravni put u životu. One predrasude i stereotipi o Romima kakvi nažalost vladaju, vrlo brzo u školi nestaju, kada nas naši novi prijatelji upoznaju, i spoznaju da smo i mi kako i oni, željni steći nova znanja koja će nam pomoći u stvaranju boljeg života.

Župan Posavec i općinski načelnik Bukal obećali pomoć, ako ona bude potrebna

Obojica su se prije svega složili kako je mlada Romkinja koja nastavlja sa školovanjem primjer svima oko sebe te je na najboljem putu da uz svoju hrabrost i odlučnost motivira druge da ulažu u svoje obrazovanje.

– Sandrin primjer je jedini način i put da se promijeni slika o Romima, kazao je međimurski župan Matija Posavec, koja vodi prema kvalitetnijem suživotu. Ulaganje u obrazovanje i želja da se upiše neki od fakulteta je način da se jednog dana postane kvalitetan i visoko obrazovan čovjek, koji će dati svoj doprinos široj društvenoj zajednici i primjer koji moraju slijediti svi ostali Romi. Benjamin, Sandra, Dejan i Rosa možda u jednoj masi ljudi nisu puno, ali su svakako dobar primjer ostalima.

-Ono što mogu reći i obećati je da ćemo biti na raspolaganju na općinskoj, županijskoj, pa čak i na državnoj razini ovim mladim ljudima, koji su upisali fakultet, ali isto tako neka njihov put bude motivacija i ostalim Romima da nastave svoje obrazovanje u srednjoj školi, a po mogućnosti u što većem broju i ono fakultetsko.

Konkretna pomoć koju možemo ponuditi je kroz stipendiju, učeničke ili studentske kredite, nabavi knjiga, ali potporu u prijevozu. Isto tako, možemo biti na raspolaganju kroz našu Zakladu dr. Vinko Žganec koja pomaže u svladavanju određenih troškova učeničkog ili studentskog života, tako da svatko od onih koji će biti na tom putu obrazovanja može očekivati tu potporu.

Ono što je vidljivo posljednjih godina je veliki napredak u broju romske djece koja završe osnovnu školu, kazao je općinski načelnik Franjo Bukal. – Prije 14 godina osnovnu školu znalo je završiti 15 do 20 učenika. Danas je, gledajući brojku upisanih u prvi razred, taj broj istovjetan onima koji su završili školu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije