FOTO: U Draškovcu proslavljeno Rokovo u Međimurju

>> FOTO: U Draškovcu proslavljeno Rokovo u Međimurju

255. godišnjica zavjeta sv. Roku – u četvrtak 13. lipnja 2015. je započeta trodnevnica svetom misom u župnoj crkvi u Draškovcu. Misu na temu “Zdravlje” predvodio je fra Josip Župan osvrnuvši se da duhovno i tjelesno zdravlje, na pogrešne ljudske predrasude vezane za zdravlje, te je istaknuo da je čovjek od zemlje te da ne zaboravimo i ne zapostavimo zemlju, njenu obradu i vraćanje onom prirodnom, uzgoju zdrave hrane.

Ovom prilikom predstavljena je knjiga “Dišeča starina” – stare fotografije iz prošlosti ljudi ove župe. Drugog dan proslave sv. Roka u Draškovcu prilikom mise dotaknuta je tema Zdrave hrane, a potom je u perivoju kod župnog dvora održan koncert puhačkih orkestara iz Goričana i Male Subotice.

Trećeg dana obilježavanja Rokova u Draškovcu održana je sveta misa na temu “Čudesna ozdravljenja”. Fra Župan ovom prilikom osvrnuo se na opraštanje među ljudima, poticanje na molitvu, vjeru, a također se dotaknuo jezika koji više puta među ljudima učini veće zlo negoli primjerice rat, bolest…

Zato je potrebno tri put promisliti prije izgovorenih riječi. Te večeri održan je koncert klasične glazbe i crkvenih zborova iz Draškovca, D. Kraljevca, Goričana i Ludbrega gdje su pjevači i svirači pokazali svoje umijeće u glazbenoj umjetnosti. U nedjelju, 16. kolovoza na sam dan sv. Roka – zaštitnika bolesnih, nemoćnih, siromašnih, putnika, skitnica, psa, dan je započet budnicom puhačkog orkestra u 6 sati.

Uslijedile su mise u u 7.30, te u 9 sati za sve bolesne uz posebni blagoslov svim potrebitim bolesnicima koju je predvodio pater Lujo Jeđud. Svečana procesija s kipom sv.Roka započela je malo prije 11 sati od igrališta, a u 11 sati je u crkvi misu predvodio pomoćni zagrebački biskup msgr Ivan Šaško.

Ovom prilikom blagoslovljeni su hodočasnici biciklisti i bicikli, kao i životinje te kruh. Tijekom svih misnih slavlja minulih dana u Draškovcu istaknuta je i posebna pažnja riječju posvećena je zemlji, zdravoj prehrani, vlastitoj proizvodnji, demografskoj obnovi, zatim iskrenoj i predanoj molitvi, pomoć onim najpotrebnijim, posebice bolesnicima bilo da je riječ o fizičkoj ili psihičkoj boli. Slijedimo svi skupa primjere sv.Roka – rečeno je.

U svjetovnom dijelu programa održan je “Draškovski sejem”: izložba cvijeća, suvenira, čipke, prirodnih čajevima, krema, sireva, đemova… zatim “Tikovino”, a liječnici su mjerili tlak i šećer u krvi. Održan je IX. po redu Festival Sveti Rok, ali brojne posjetitelje razočarao je izostanak pokazne vježbe Kinološkog društva Međimurje. Nakon večernjice uspostavljena je video veza s prijateljima diljem svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije