Mladi talent: Rene Hoblaj, majstor crtanja olovkom

Pred nekoliko godina kada je Rene Hoblaj iz Merhatovca, bio učenik petog razreda Osnovne škole Selnica, mnogi su ga smatrali i doživljavali kao dječaka koji će jednog dana postati pjesnik ili slikar, ili obrnuto, ili jedno i drugo.

No, bilo je to vrijeme kada je ipak bio samo talent za pisanje i crtanje i obzirom na dječake godine teško je bilo tvrditi kako će i što će biti s njime, njegovim smislom i voljom za kulturno stvaranje.

Danas je Rene Hoblaj na početku srednjoškolskog obrazovanja, ali u slikanju i pisanju je već u visinama, kažu mnogi da je u stvari postao umjetnik, poglavito kada je riječ o likovnoj umjetnosti.

Kad bi likovni i književni kritičari ocjenjivali njegove radove, sigurno je da ih ne bi svrstali u red vrhunske umjetnosti, ali sigurno ne bi niti samo kimali glavom, nego bi govorili, sigurno lijepo i pohvalno. A upravo tako o Reneu govore njegovi prijatelji, poglavito prva mentorica i učiteljica Sunčica Vugrinec, roditelji, stariji roditelji kao i autor ovog članka. O Reneu se može govoriti kao majstoru crtanja grafitom-olovkom.

Rene crta olovkom, i tehnika se naziva različito, a najčešće grafit, prema zastupljenosti materijala u olovci. Slikarska je to tehnika je koja je vrlo cijenjena, a olovka majstoru daje velike mogućnosti u nastajanju i stvaranju djela. Rene ju je odabrao iz razloga što mu omogućuje gotovo fotografsku sličnost s osobom, likom, događajem i stvari koje želi nacrtati.

Osobito voli crtati povijesne osobe i one koje su poznate u javnom životu, te žanrovski spektakularne filmske događaje. Ovog trenutka dovršava crtež Vladimira Putina, ruskog predsjednika, koji ga impresionira više kao čovjek jake osobnosti, snažnog stava, jakih crta lica, a manje kao političar.

Nacrtao je i naslovnicu za CD svog prijatelja Pavla, te mnoge druge “svakodnevne” događaje i likove. Usput piše i pjesme, a kao dječak izradio je i objavio slikovnicu pod nazivom “Magistelije” za što je i više puta nagrađen. Osebujan, autentičan, kvalitetan ali i aktualan je njegov crtački izričaj i rad što mu jamči sigurno napredovanje među umjetnicima. Naravno trebaju se posložiti i druge stvari u životu.

Za sada mu sve ide dobro i što je vrlo važno, niti jednog trenutka ne trpe dječačke, sada već i mladenačke radosti, kojima se raduje i u kojima uživa sa svojim prijateljima, susjedima i obitelji. Nastavi li s ozbiljnošću koju posjeduje, o Reneu kao umjetniku, mnogo toga će se čuti, govoriti i pisati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije