VIDEO: Retrovatrogasci u Svetoj Mariji

Pumpaj, pumpaj! – bodrila je publika vremešne veterane Vatrogasne zajednice Međimurske županije na Kupu Svete Marije, najneobičnijem vatrogasnom natjecanju u Hrvatskoj.

Čak 45 ekipa iz svih krajeva Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Njemačke i Srbije natjecalo se sa starim zaprežnim štrcaljkama kakve su se u gašenju vatre koristile prije motornih cisterni i navalnih vozila.

>>> FOTO: Natjecanje zaprežnim špricama – vatrogasni spektakl u Svetoj Mariji

>>> Fotogalerija: Međunarodno natjecanje sa zaprežnim špricama u Svetoj Mariji

Među najljepšima je ona domaćina, DVD-a Sveta Marija iz Međimurja, izrađena 1890. u Mađarskoj. Vukli su je konji.

– Restaurirali smo je i prije 20 godina pokrenuli natjecanje na koje iz godinu u godinu dolazi sve više ekipa. Potaknuli smo udruge da obnove stari vozni park i pokažu turistima dio bogate povijesti – ističe Ivan Pavlic, predsjednik DVD-a.

Štrcaljke više ne vuku konji, kojih gotovo da i nema u dvorištima, već ljudi, a uz brzinu, tehniku i preciznost u gađanju meta vodom iz cijevi boduje se čak i dob natjecatelja. Najstarija deveteročlana ekipa imala je ukupno 637 godina!


(Autor videa: Damjan Kolarek)

– Neka mladi vide kako se nekad ručno gasilo požare – ponosno će najstariji među njima, 83-godišnji Antun Gosarić. Sveta Marija selo je sa 1600 stanovnika i čak 200 dobrovoljnih vatrogasaca!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije