Iako Gradski kotlić koji se svake godine održava u sklopu “Ljeta uz Muru” u Murskom Središću nema službeno natjecateljski karakter, ipak je važno koga će kuloari i prisutni novinari navesti kao jednog od najboljih.
Prošle godine ta je čast, prema mišljenju uglednog međimurskog novinara Stjepana Mesarića, pripala ekipi Muralista, pa oni ove godine ništa nisu htjeli prepustiti slučaju te su angažirali profesionalnog kuhara iz Ljubljane.
Boris Bračko, Središćanac koji živi u Sloveniji jedan je od njihovih boljih kuhara i radi u uglednom restoranu u glavnom gradu naših susjeda. Jedno od boljih jela, iako su sva bila odlična, danas je skuhao Rudarski zbor na čelu s njihovom prvom kuhačom Rajkom Bogdanom.
Izgleda da Rajko, inače profesionalni vatrogasac, kada ne spašava ljude od poplava i požara, kod kuće neumorno vježba u kuhinji, što se sigurno dopada njegovoj supruzi. Rudarski zbor je na meniju imao originalni bograč rađen na prirodan način, bez brašna, koje su koristile gotovo sve ostale ekipe da bi zgusnule svoje jelo. Možemo i reći da je za njihovim stolom bilo najveselije jer kada se na istom mjestu nađu Šprle, Bek, Pek i Cipi, švercanja u ispijanju gemišta nema, piše Muralist.
Na kotliću je kuhalo 30 ekipa. Gladnim Središćancima podijeljeno je oko 1.500 porcija gulaša, graha, bograča, riblje juhe i ostalih kotlićkih specijaliteta. Od ovoga je jedini iskočio Ćufta koji je na tanjuru za kotlovinu ispržio fenomenalne murske ribice, a recept njihove pripreme nikome nije htio dati.
Gradski kotlić i ove se godine pokazao kao najposjećeniji događaj “Ljeta uz Muru”. U prekrasnom ambijentu ribnjaka Zalešće, u prirodi i izvrsnim jelima uživalo je blizu dvije tisuće ljudi. Stotine automobila bilo je parkirano već na samom početku ceste prema ribnjaku pa sve do Icojove grabe. Građani su pristizali od jutra, a oni najuporniji zadržati će se uz ples, pjesmu, a neki i uz kupanje, do večernjih sati.