Gregor Janžek iz Nedelišća pet se godina bavi aviomodelarstvom

Aviomodelarstvo je sportska zrakoplovna aktivnost namijenjena za sve uzraste. Modeli se mogu kupiti ili, što je najzanimljivije, mogu se napraviti.

Za mlade entuzijaste ono predstavlja tehničku primjenu kroz koju se mogu naučiti osnovni principi rada aviona, brodova, automobila, kao i vještine koje su potrebne za izradu RC modela. Isto tako značajan je i razvoj natjecateljskog duha i želje za pobjedom.

Aviomodelarstvom se već 5 godina bavi Gregor Janžek (17) iz Nedelišća. Koji ga poznaju kažu da je potpuno predan ovom hobiju, a takvi se rijetko viđaju kod nas. Gregor je bio član hrvatske reprezentacije u juniorskoj kategoriji na Svjetskom prvenstvu u F3K kategoriji letjelica, koje je nedavno održano u Ludbregu.

F3K je kategorija rukom bacanih modela jedrilica, koje se tokom leta kontroliraju pomoću daljinskog upravljača. Zbog specifičnog starta modela, F3K jedna je od najatraktivnijih kategorija zrakoplovnog modelarstva. Najbolji natjecatelji bacaju jedrilice i do 90 metara u vis.

O svojim počecima Gregor kaže:

– Prvi aviomodel dobio sam za rođendan u 7. razredu osnovne škole. Bio je to jeftiniji model na baterije, malog dometa i nestabilan za upravljanje, ali dovoljan da me privuče letenju. Uz pomoć savjeta prijatelja iz aerokluba, koji su povremeno koristili letjelište u Nedelišću, naučio sam kako upravljati, što je važno za uspješni let, kako prepoznati i iskoristiti zračna strujanja, promatrao sam njihove modele i štedio za bolji avion i upravljačku stanicu, a paralelno izrađivao modele, prema nacrtima skinutim s interneta i izmišljao vlastite.



Što za tebe znači aviomodelarstvo i što taj hobi zahtjeva?

– Aviomodelarstvo me jako veseli, pa i kada ne letim, pratim forume o letenju, volim pogledati kako su nekad letjelice izgledale i kako se izrađuju sada. Svakodnevno pratim vremensku prognozu i ako je vrijeme povoljno, veseli me ako uspijem odvojiti nekoliko sati za letenje.

Tvoja kolekcija rukotvorina je bogata. Mnoge si svojim modelima impresionirao. Što se sve može pronaći u njoj?

– Zanimaju me sve vrste letjelica i imam različite tipove i veličine: avione s elektromotorom, s pogonom na metanol, trikopter, jedrilice… Nakon što sam se kvalificirao na Svjetsko prvenstvo u F3K kategoriji, osim s vlastitim modelima, trenirao sam i s modelima koje mi je ustupio klub (AK Rudolf Fizir, Ludbreg), a trenutno sam izrađujem jedrilicu većeg raspona.

Nedavno si kao član reprezntacije sudjelovao na Svjetskom prvenstvu F3K kategoriji letjelica u Ludbregu. Kakvi su dojmovi s natjecanja i kako je prošlo što se rezultata tiče?

– Bio je to moj prvi susret s ovako velikim natjecanjem, sa 117 natjecatelja iz 33 države (27 u juniorskoj konkurenciji) i lijepa prilika za druženje i upoznavanje s ljudima koje interesira aviomodelarstvo. Budući da se F3K modelima bavim tek oko godinu dana te s obzirom na jaku konkurenciju na prvenstvu, nerealno je bilo očekivati visoki plasman, ali sam jako zadovoljan rezultatom, jer sam u više letova uspio osvojiti maksimalni broj bodova (1000). Ovom prilikom bih se zahvalio i Općini Nedelišće na donaciji za kupnju dijela opreme.

Što bi poručio svima onima koji se žele baviti aviomodelarstvom i gdje mogu dobiti osnovne informacije?

– Moj avioklub nalazi se u Ludbregu (AK Rudolf Fizir) i možete nas kontaktirati. Aktivno nas je više članova iz Međimurja, pa po dogovoru letimo i na letjelištu u Nedelišću. Isto tako, s grupom čakovečkih zaljubljenika u aviomodele povremeno letimo uz čakovečku obilaznicu, pa ako je vrijeme lijepo i vidite aviomodele u zraku, slobodno nam se pridružite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije