Biskup Mrzljak blagoslovio crkvu Gospe Snježne u Kuršancu

Na blagdan Majke Božje Snježne u srijedu 5. kolovoza varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je u Kuršancu, filijali župe Novo Selo na Dravi u Čakovečkom dekanatu, dovršenu crkvu posvećenu Gospi Snježnoj.

Crkva u Kuršancu počela se graditi 2000. godine, kada je temeljni kamen prvi varaždinski biskup Marko Culej blagoslovio na zemljištu koje je iza svoga skromnog doma darovala župljanka Marija Horvat, a uz njezinu pomoć i sredstvima Varaždinske biskupije dovršen je objekt koji će služiti za okupljanje žive Crkve u tome mjestu.

Sve je okupljene na blagoslovu pozdravio domaći župnik vlč. mr. Josip Janković, uputivši poseban pozdrav biskupu Mrzljaku koji je nazočne pozvao da se u misi zahvale Bogu za izgradnju duhovnog doma, ali i za slobodnu domovinu Hrvatsku u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

U homiliji je biskup Mrzljak primijetio kako je u posljednje vrijeme u nekoliko navrata pohodio upravo međimurske župe u kojima je blagoslovio i posvetio nove sakralne objekte ili predvodio velika euharistijska slavlja posvećene upravo Blaženoj Djevici Mariji, kazavši kako to pokazuje da je vjerni narod Božji otvoren da se preko njega ostvaruju Božji planovi, kao što je to bila otvorena Majka Božja da se preko nje ostvari Božja zamisao.

Zaželio je svima da im Marija bude primjer u vjeri, da u njezinoj vjeri sagledavaju i jačaju svoju osobnu vjeru, te da poput nje slušaju i vrše Božju riječ u svom svakidašnjem životu, osobito u teškoćama života. Biskup je podsjetio kako su i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu do pobjede došli ne samo s puškom u ruci, nego i s krunicom oko vrata koja ih je poticala da se pouzdaju u Božju i Marijinu pomoć. Zaželio je okupljenima da im ova crkva bude uvijek podsjetnik na Marijin život koji je bio ispunjen predanjem Božjoj volji, te da se u njoj mole za njezin zagovor i njezinu zaštitu.

Na kraju mise biskup Mrzljak zahvalio je svima koji su pomogli izgradnju i uređenje crkve u Kuršancu, osobito gospođi Mariji Horvat, 98-godišnjoj vjernici i članici Franjevačkog svjetovnog reda koja je s velikom radošću dočekala dan blagoslova crkve, koja je plod njezine velike ljubavi i posvećenosti Bogu, Crkvi i Blaženoj Djevici Mariji prema kojoj cijeli život njeguje posebnu pobožnost.

Slavlju su nazočili domaći župljani, mjesni vatrogasci i drugi vjernici. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi župnog zbora. S biskupom su suslavili svećenici Čakovečkog dekanata na čelu s dekanom preč. Vladimirom Kolarićem, te Rozo Palić, svećenik koji je dan ranije predstavio svoju knjigu o donatorici Mariji Horvat pod naslovom “Vjerom krhke žene zapaljen plamen Vječne ljubavi”, javljaju iz Varaždinske biskupije.

Tako su u samo nekoliko dana u Međimurju blagoslovljene dvije novoizgrađene crkve. Podsjetimo, nova župna crkva Marije Pomoćnice u Strahonincu posvećena je u nedjelju, 26. srpnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije