FOTO: U Goričanu nakon 25 godina preseljena “lajca” Cehovskog društva

>> FOTO: U Goričanu nakon 25 godina preseljena “lajca” Cehovskog društva

U nedjelju, 26. srpnja u poslijepodnevnim satima svečanom povorkom članova Cehovskog društva Goričan i uzvanika, uz pratnju Limene glazbe Goričan preseljena je “lajca” s dokumentima u dom sadašnjeg predsjednika Josipa Vargeca.

Okupljanje članova Cehovskog društva i uzvanika bilo je kod bivšeg predsjednika, sada počasnog predsjednika Antuna Tisaj u Donjoj ulici u Goričanu. Drvena škrinja “lajca” nalazila se kod Antuna Tisaj punih 25 godina. U njoj se čuvaju dokumenti i zapisnici sa godišnjih skupština od 1835. godine. Starinski običaj u društvu je da se “lajca” nalazi kod predsjednika društva, koji je sada Josip Vargec iz Prvomajske ulice.

Na ovom rijetkom događaju u Goričanu, ali i u Međimurju, među prisutnim uzvanicima bili su prečasni Antun Hoblaj – Donjemeđimurski dekan i župnik u Prelogu, monsinjor Leonard Logožar – Gornjemeđimurski dekan i župnik u Štrigovi, počasni član Cehovskog društva Goričan vlč. Pavao Markač -župnik u Svetoj Mariji, vlč. Petar Majstorović- župnik u Goričanu te vlč. Karlo Šimek – župni vikar u Prelogu.

Članice društva “sestre”za ovu prigodu obukle su se u nošnju kakva se nekad nosila prilikom takvih proslava, a “brati” koji su nosili “lajcu” također su obukli staru mušku narodnu nošnju. Svečana povorka uz pratnju Limene glazbe Goričan kretala se ulicama Goričana, na radost prisutnih mještana koji su u velikom broju došli pogledati povorku, ali i čuti taktove poznatih “marševa” koje je svirala Limena glazba Goričan.

Povorka je stigla u dvorište sadašnjeg predsjednika Josipa Vargeca, a onda je vlč. Petar Majstorović uz molitvu i prigodni govor, posvetio kuću i predsjednika. U nadahnutom govoru predsjednik Josip Vargec zahvalio se iskreno od srca svim prisutnima koji su uveličali ovaj događaj, te je zahvalio članovima što su njega izabrali za predsjednika Cehovskog društva Sv. Leonarda iz Goričana koje ove godine slavi 180 godina postojanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije