Prstenovanje bijele rode u Međimurju: Nakon četiri godine, vratila se iz Afrike

Prstenovanje ptica jedna je od važnijih metoda za promatranje i razumijevanje promjena u okolišu.

Iako smo i sami svjesni velikih promjena koji se dešavaju oko nas, upravo prstenovanje ptica predstavlja odličan alat za dokumentiranje takvih promjena. Javna ustanova Međimurska priroda već od 2011. prati posebno zanimljivu i karizmatsku pticu – bijelu rodu. Putem sustavnog praćenja dobivamo uvid u njenu biologiju, ponašanje, selidbene putove, uspješnost gniježđenja i sveukupno stanje populacije u Međimurju.

Ove godine, nažalost, primjećujemo opadanje u uspješnosti gniježđenja. Prstenovanje su obavili 1. i 3. srpnja u suradnji s Elektrom Čakovec, čijim djelatnicima ovim putem zahvaljuju na suradnji.

U 14 različitih gnijezda zatekli su 23 mlade rode i to 3 mlade jedinke u 3 gnijezda, 2 mlade u 4 gnijezda i u ostalima po jedan mladi ptić. Neke rode (vjerojatno zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na putu iz Afrike) ugnijezdile su se malo kasnije.

Tako su u gnijezdu u Donjem Vidovcu našli 3 jaja koja se tek izvaljuju, a u Podturnu su zatekli jednu rodu koja tek počinje s gradnjom gnijezda. Iako to veliko i masivno gnijezdo roda može sagraditi čak u roku od 8 dana, ipak će ova roda gniježđenje morati odgoditi do iduće godine.

Nepovoljna razdoblja na početku proljeća, kada su ptići još uvijek u paperju, također su uvelike utjecala na brojnost mladih ptića. S obzirom na prijašnje godine, kada smo u gnijezdima zabilježili i dvostruko više ptića, nadamo se da je ova godina samo jedna iznimka u nizu dobrih godina.

I zanimljivost za kraj.

– Kako bismo završili u pozitivnom tonu, želimo podijeliti priču o dekanovskoj rodi kojoj smo se posebno obradovali. U Donjem Hrašćanu pronašli smo mlađu rodu koja nam se ove godine vratila po prvi put nakon što smo je prstenovali u gnijezdu u Dekanovcu 2011. godine. Svoje prve četiri godine života i sazrijevanja provela je u Africi, a ove se godine vratila u rodno Međimurje te je odmah imala uspješno gniježđenje izlegavši jednog ptića – priopćili su iz Javne ustanove Međimurska priroda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije