FOTO: Članovi KUD-a Mihovljan gostovali u Šentjuru

>> FOTO: Članovi KUD-a Mihovljan gostovali u slovenskom Šentjuru

Značajan doprinos čuvanja starih običaja, plesova i pjesmi u današnje vrijeme u uređenim državama kao što je Slovenija povjeren je folklornim društvima.

Nažalost, kod nas u Hrvatskoj nije taj slučaj, obzirom da vlada stav da se amaterska folklorna društva ne bave očuvanjem tradicijskih pjesama i običaja i kulture. Stoga su članice i članovi Folklornoga društva Šentjur iz Slovenije, čiji počeci djelovanja sežu u davnu 1963. godinu, ispred Galerije na Zgornjem trgu odlučili ugostiti brojne folkloraše iz čak pet folklornih društava.

Ljubazni domaćini u goste su pozvali Folklorno društvo Jurovčan iz Jurovskog dola, Folklorno društvo Sveti Štefan, Folklorno društvo Dravca iz Dravograda i KUD Mihovljan. Prije samog nastupa domaćini su im pokazali najvažnije znamenitosti samog mjesta te ga na taj način u najboljem svijetlu i promovirali.

“Veseli nas da skupa s nama cijenite kulturnu baštinu koju su za nas istraživali i sačuvali brojni etnolozi”, riječi su kojima je na početku programa prisutne pozdravila voditeljica programa Nina Gajšek.

Kao prvi nastupili su domaćini, Folklorno društvo Šentjur s Belokrajnskimi plesovima. Slijedio je splet narodnih pjesama “Na Jurjevo”, kojeg je zaplesala Folklorna skupina Jurovčan. “Snočka sam ti droga fučkal i popeval” i “Nigder lepše kak je v Međimurju” spletovi su pjesma kojima je KUD Mihovljan promovirao Međimurje, Grad Čakovec i Mihovljan. “Saki petek jutri ” su zaplesali folkloraši iz Dravograda.

KUD Mihovljan za poklon domaćinima poklonio je drvenu prešu koju je izradio Drago Rašparger iz Mihovljana. Nakon završetka programa uz nezaobilaznu polku i valcere druženje se nastavilo do u kasne sate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije