Osnovano Povjerenstvo za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

Nakon gotovo trogodišnjeg ustrajnog lobiranja mjerodavnih hrvatskih institucija, Bratovština Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec uspjela se, u suradnji s Međimurskom županijom i Ministarstvom kulture, izboriti za osnivanje Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke 2016.

Riječ je o znamenitoj bitci iz 1566. godine, koja je po mišljenju mnogih povjesničara obilježila, a možda i odredila, europsku novovjekovnu povijest. Premda se bitka vodila na području Mađarske, poznata je i priznata činjenica da su većinu branitelja činili Hrvati, na čelu s sigetskim kapetanom Nikolom Šubićem Zrinskim.

Povjerenstvo za obilježavanje jubilarne obljetnice osnovano je u okviru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za predsjednika je izabran predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić, a za potpredsjednika, predsjednik Bratovštine mr. sc. Zlatko Bacinger. Članovi Povjerenstva su neki od najpoznatijih hrvatskih akademika, kulturnih djelatnika i intelektualaca.

Zadaća ovog tijela bit će priprema događanja koja će obilježiti svečanost, a među najvažnije spadaju: postavljanje opere “Nikola Šubić Zrinski” unutar zidina utvrde u Sigetu, na otvorenom, na autentičnom mjestu na kojem se dogodila završnica bitke o kojoj govori opera; postavljanje spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom na zagrebačkom Zrinjevcu; organizacija znanstvenog i stručnog skupa o Sigetskoj bitci i brendiranju hrvatskih povijesnih ličnosti, događaja, lokacija i objekata; postavljanje spomen ploča posvećenih Nikoli Zrinskom Sigetskom u Čakovcu i Zrinu te drugih aktivnosti koje će Povjerenstvo tijekom svoga rada definirati.

Uz Bratovštinu, presudnu ulogu u osnivanju Povjerenstva odigrala je Međimurska županija na čelu sa županon Matijom Posavcem i njegovim bivšim predstojnikom Ureda, sada zamjenikom ministra kulture, Alenom Kajmovićem.

To je najbolja potvrda da Međimurje nije županija Zrinskih tek deklarativno, nego da takvom doista želi postati, prije svega stvaranjem potrebnih preduvjeta za prepoznavanje Međimurja u širim, europskim okvirima kao privlačne kulturno-turističke destinacije bazirane na kultu Zrinskih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije