Ove dijelove povrća i voća uvijek bacate, a ne biste trebali

Većina nas ima iste obrasce ponašanja kada je riječ o pripremi namirnica. Ali i čišćenju.

Vrijeme je da loše navike promijenimo jer osim što bacamo više hrane nego bismo trebali, bacamo i vrlo vrijedne “nutritivne vrijednosti”.

Sjemenke dinje

Zasigurno su prvo što završi u smeću nakon što presjećete dinju po pola. Ali neka to ubuduće ne bude tako jer obilluju proteinima, vlaknima, vitaminom E i magnezijom. Pecite ih u pećnici i začinite s malo maslinova ulja.

Kora od luka

Kore od luka obiluju kvercetinom, sastojkom koji ima snažno antikarcerogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva. Kore luka ubacite u juhu ili gulaš i za puniji okus, samo ih svakako izvadite prije posluživanja.

Kore od lubenice

Kora od lubenice sadrži aminokiselinu citrulin koja može pomoći u boljem protoku krvi. Kore lubenice ubacite u blender zajedno sa slatkim crvenim dijelovima, dodajte jagode i malo soka od naranče i vaš smoothie u trenu je gotov.

Lišće brokule

Lišće brokule najčešće završi u smeću. S obzirom da sadrži Vitamine C i A te kalcij nemojte ih bacati već ih skuhajte skupa sa cvjetovima brokule za zdrav i ukusan obrok.

Narančina kora

Nisu samo mirisan i neodoljiv dodatak biskvitima, već i vrlo nutritivno bogat dio ploda koji ne bismo trebali zanemariti. Osim vitamina C sadrži i vlakna, a osimu biskvite naribajte narančinu koru na jela s pieltinom i ribom, savjetuje Leslie Bonci, direktorica odjela za sportsku prehranu Medicinskog centra pri Sveučilištu Pittsburgh.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije