Naj policajac: Zdravko i Renato izvukli muškarca iz hirovite Mure

Međimurski internet portal eMedjimurje.hr i Policijska uprava međimurska pokrenuli su zajedničku akciju odabira najboljeg policijskog službenika Policijske uprave međimurske, pod sloganom “Više sigurnosti, manje zabrinutosti”. Ovom akcijom približava se rad policije svim građanima i oni direktno sudjeluju u odabiru najboljeg policijskog službenika te time utječu na transparentno vrednovanje njenog rada.

Policajac godine birat će se za svaku tekuću godinu na temelju prijedloga/pohvala građana, kao i na osnovu prijedloga svih ustrojstvenih jedinica Policijske uprave međimurske za iznimna dostignuća u radu njihovih službenika. Članak će se objavljivati svake nedjelje u prijepodnevnim satima, a za svaki pojedinačni članak moguće je glasati/”lajkati” tjedan dana. Policijski službenik, odnosno priča koja će tijekom navedenog razdoblja sakupiti najviše “lajkova”, bit će proglašen policajcem godine.

Danas donosimo priču o policijskim službenicima Policijske postaje Mursko Središće – Zdravku Modlicu i Renatu Kramaru koji su iznimnom motiviranošću i hrabrošću uspjeli iz rijeke Mure izvući muškaraca koji je zbog ljubavnih jada izgubio svaku želju za životom te je u namjeri da si oduzme život, skočio u hladnu rijeku.

U utorak, 16. lipnja nešto prije ponoći u Murskom Središću, Ulici Matije Gupca, kod parkirališta uz rijeku Muru (početak šetnice), 42-godišnjak s područja Splitsko-dalmatinske županije, u namjeri da si oduzme život skočio je u rijeku Muru. Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće, nakon što su zaprimili anonimnu dojavu o pokušaju samoubojstva uočili su muškarca kako pluta rijekom Murom stotinjak metara nizvodno u smjeru cestovnog mosta.

Kada ga je tok rijeke približio obali, u neposrednoj blizini lučice kod Trga Josipa bana Jelačića, policijski službenici izvukli su muškarca iz rijeke. 42-godišnjak prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je zadržan na daljnjem liječenju, dok će se o događaju podnijeti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Slijed događaja:

U utorak, 16. lipnja, nešto prije ponoći zaprimljena je telefonska dojava da nepoznati muškarac pokušava izvršiti samoubojstvo bacanjem u rijeku Muru nedaleko početka šetnice, nekih petstotinjak metara nizvodno od cestovnog mosta. Na mjesto događaja odmah je upućena ophodnja Policijske postaje Mursko Središće, temeljni policajci Zdravko Modlic i Renato Kramar.

Dolaskom do desne obale, Zdravko i Renato nisu nikog uočili pa su krenuli u obilazak šetnice i obale rijeke. Nedugo zatim, primijetili su da se obližnjem parkiralištu približava automobil. Nakon što se vozilo zaustavilo, iz njega je izašla nepoznata muška osoba koja se odmah zatrčala prema koritu rijeke.

Muškarac se dolaskom do obale, bez ikakvog premišljanja, odjeven i obuven bacio u hladnu rijeku. Protekom nekoliko sekundi, koje su trajale gotovo cijelu vječnost, muškarac je izronio na površinu. Policajci su odmah prema njemu uperili snopove svjetala baterijskih lampi te su potrčali niz obalu rijeke kako bi ga uspjeli pratiti, pošto ga je riječni tok ubrzano odnosio nizvodno. Muškarac je plutajući rijekom vikao kako se želi ubiti zbog ljubavnih problema.

Zdravko i Renato čitavo vrijeme su ga odgovarali od samoubojstva i pritom ga nagovarali da počne plivati prema obali. Nakon što je rijekom plutao nekih tristotinjak metara, kod tzv. “lučice”, tok rijeke približio ga je kamenitoj obali. Oba policijska službenika stala su na veće kamenje i pružila ruke prema muškarcu, govoreći mu neka se uhvati za njih.

Ovo je bila posljednja prilika da se muškarac izvuče iz rijeke, pošto je nakon toga prijetila opasnost da će ga tok rijeke odbaciti podalje od obale, a dužim boravkom u hladnoj rijeci moglo bi doći do pothlađivanja i potom utapanja. Muškarac je ipak smogao snage i uhvatio se za pružene ruke policajaca te su ga uspjeli izvući iz vode na obalu.

Vidno potresenog i izmorenog 42-godišnjaka dopratili su do terase obližnjeg kafića, gdje je pao u nesvijest. Nakon pružene prve pomoći, došao je k svijesti te se presvukao u suhu odjeću. Ubrzo na mjesto događaja stigli su i djelatnici hitne medicinske pomoći, koji su ga nakon liječničkog pregleda prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je zadržan na daljnjem liječenju.

Iznimnom motiviranošću i hrabrošću, Zdravko i Renato uspjeli su iz hirovite rijeke izvući muškaraca koji je zbog ljubavnih jada izgubio svaku daljnju želju za životom. Time su uspjeli spasiti jednu posrnulu ljudsku dušu i pružiti mu novu priliku za pronalaskom životne radosti.

Način glasovanja:

Nakon objave svakog prijedloga/pohvale na stranicama internetskog portala eMedjimurje.hr, građani tj. posjetitelji portala svojim će Facebook “lajkovima” unutar članka neposredno birati svog policajca godine. Članak će se objavljivati nedjeljom u 10 sati i glasovanje traje do sljedeće nedjelje u 10 sati, dakle za svaki pojedinačni članak moguće jeglasovati tjedan dana.

Posljednji članak objavit će sepočetkom mjeseca rujna 2015. godine. Policijski službenik koji će tijekom navedenog razdoblja sakupiti najviše “lajkova”, bit će proglašen službenikom godine. Ukoliko bi dva ili više prijedloga prikupili jednak broj glasova, pobjedu bi ostvario onaj službenik, tj.događaj koji bi imao najviše pregleda (podatak dostavlja internetski portal eMedjimurje). Svoje pohvale i prijedloge građani mogu slati na emailove: info@emedjimurje.hr ili medjimurska@policija.hr.

Kada se članak objavljuje? Nedjeljom u 10 sati.

Do kada traje glasovanje? Traje 7 dana, tj. do sljedeće nedjelje u 10 sati, nakon čega se bilježi broj “lajkova”.

Koji glasovi se broje? Broje se isključivo Facebook “lajkovi” unutar članka.

Na koji način glasovati? Isključivo klikom na Facebook tipku “Sviđa mi se” (pri vrhu ili dnu članka).

Proglašenje pobjednika i dodjela prigodnog priznanja upriličit će se tijekom održavanja svečane akademije Policijske uprave međimurskepovodom obilježavanja “Dana policije”, krajem mjeseca rujna 2015. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije