ACT Čakovec poziva na tribinu “Mladi i ovisnost”

U sklopu projekta “act.klub” Autonomni centar – ACT Čakovec poziva vas na tribinu naziva “Mladi i ovisnosti” 2. srpnja (četvrtak) s početkom u 16 sati.

Tribinu će održati u Prostoru, na adresi dr. Ivana Novaka 38, kod Starog Hrasta. U Međimurskoj županiji je 31 osnovna škola i 6 srednjih, a sve navedene imaju izrađene svoje preventivne programe i redovito ih provode. Unatoč preventivi, određene ovisnosti svakodnevna su pojava kod mladih iz Međimurske županije.

Tako je pijenje alkohola još uvijek najzastupljeniji način korištenja sredstava ovisnosti, no ono što je zabrinjavajuće jeste porast broja konzumenata marihuane te pojava korištenja tzv. novih droga. Među mladima je velika i zastupljenost igara na sreću, što sve zajedno predstavlja novi stručni izazov svima koji se bave djecom i mladima.

Ima li eksperimentiranje veze sa željom da se kuša “zabranjeno voće” ili s obilježjem mladosti i nezrelosti te kako smanjiti postotak mladih ovisnika, samo su neka od pitanja kojima će se pozabaviti na ovoj tribini. Tijekom tribine,s aktualnim podacima usporedit će rezultate istraživanja “Dobro je znati” iz 2013. gdoine o stavovima, navikama i korištenju sredstava ovisnosti među školskom djecom i mladima u Međimurskoj županiji.

Također, dotaknut će se spomenutog problema novih droga koje su se zadnjih mjeseci pojavljivale među mladima u Međimurju. U drugom dijelu tribine,svoje svjedočanstvo dat će nekoliko mladih liječenih ovisnika, koji će ispričati vlastiti put u borbi s ovisnošću.

Na tribini će još sudjelovati terapeuti, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predstavnici udruga mladih i za mlade, članovi/ice Savjeta mladih županija, gradova i općina na području Međimurske županije, učenici srednjih škola i studenti, kao i ostali zainteresirani za ovu problematiku. Predviđeno trajanje tribine je jedan sat.

Projektom “act.klub” Autonomni centar – ACT nastavlja dugogodišnji rad na osiguravanju uvjeta lokalnim akterima (posebno mladima) za učenje, istraživanje, suradnju, razvoj inicijativa, izražavanje i razvoj vlastitih interesa i potencijala, sa svrhom aktivnog uključivanja u razvoj zajednice. Nudimo prostor i logistiku za samostalnu organizaciju događanja od strane aktera, a za događanja koja sami organiziramo, nalazimo najadekvatnije dostupne stručnjake za pojedina područja.

Metodologija se temelji na participativnom radu i učenju što je nadopuna “strogom” sustavu formalnog školstva koji često zapostavlja različite interese mladih, divergentno mišljenje i razvoj potencijala nadarenih. Najčešće aktivnosti su radionice, korištenje knjižnice i čitaonice, predavanja, književni klub, tribine i diskusije, ustupanje prostora na korištenje mladima, volonterima, umjetnicima, udrugama i inicijativama. Projekt “act.klub” financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije