Što je jače: Meso ‘z tiblice, kulen, tartufi, pršut ili vino?

Kad je u salati sa žitaricama i mladim ukiseljenim krastavcima pomiješao maslinovo i bučino ulje, rekli su mu da je uspio povezati nespojivo – sjever i jug. Istraživački duh i stalna potraga za novim okusima njegov su restoran Malu hižu u Mačkovcu i doveli do vrha u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Chef Branimir Tomašić jedan je od zaslužnih što je Gornje Međimurje proglašeno Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) 2015., na temu “Turizam i lokalna gastronomija”.

Okusi ravnice

– Potencijal ovog dijela Međimurja je golem, samo treba imati viziju i strpljenje. Ne treba otkrivati toplu vodu, već gastronomiju temeljiti na lokalnim namirnicama – kaže Tomašić, koji je, kad je počinjao, imao problema s nabavom voća i povrća pa je svaki tjedan putovao do zagrebačkog Dolca i vraćao se sa sanducima namirnica.

– Danas se, srećom, većina može naći kod domaćih dobavljača, čak i šparoge nabavljam u Murskom Središću i Maloj Subotici, a ono čega nema, uzgojim sam u svom vrtu – dodaje chef koji prilikom kreiranja menija koristi i namirnice poput mlade koprive, bazge, kopra, vrganja, lisičarki… Oko 70 posto gostiju njegova restorana dolazi iz drugih krajeva Hrvatske, a desetak iz inozemstva.

– Međimurje je malo, kao jedan zagrebački kvart, i treba se okrenuti gostima izvana i ponuditi im kvalitetnu hranu – zaključuje Tomašić.

EDEN je projekt Europske komisije pokrenut 2006. godine, a odredište s tom prestižnom titulom besplatno se reklamira na njihovim internetskim stranicama i u brošurama. Podjela nagrada bit će u listopadu u Bruxellesu, a svi finalisti bit će također isticani kao primjeri dobre prakse i održivog razvoja turizma na europskoj razini.

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj ima dvije Europske destinacije izvrsnosti, budući da je 2007. titulu zaslužio i Sveti Martin na Muri. Ove godine nagrada je dobivena i zbog LifeClass termi Sveti Martin, vinske ceste koja vijuga kroz pitoreskne brežuljke, biciklističkih staza, ugostitelja koji nude specijalitete poput mesa ‘z tiblice…

U finalu se našlo pet destinacija, a među njima Srijem i Slavonija s projektom “Okusi Srijema i Slavonije”, koji ujedinjuje Vukovar, Vinkovce, Ilok te općine Bošnjaci, Tordinci i Nijemci. Direktorica Turističkog ureda Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak kaže da im je to bilo treće finale zaredom.

78% više noćenja

– Žao mi je što nismo pobijedili, prihvaćam odluku povjerenstva i čestitam Međimurcima na zasluženoj pobjedi, no mislim da smo u gastronomiji jači brend. Kad biste prolaznika upitali da nabroji nekoliko specijaliteta iz Međimurja i naše regije, što mislite, kojih bi bilo više? Kod nas je gastronomija suvenir. Devedeset posto gostiju bi radije kupilo kulen nego repliku Vučedolske golubice. Međimurje je jače u organizacijskom smislu i u prezentaciji, a to nama još nedostaje. I u modernoj, chefovskoj kuhinji nešto se sporije razvijamo – kaže.

U finalu je bio i Buzet, grad tartufa, koji je u prvih pet mjeseci imao 78 posto više noćenja nego prošle godine, zatim destinacija Daruvar-Bjelovar-Garešnica s cijenjenim vinima i jelima te drniško zaleđe, poznato, uz ostalo, i po pršutu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije