FOTO: Tijelovo u Donjem Vidovcu

>> FOTO: Tijelovo u Donjem Vidovcu

Tijelovo je blagdan kojim slavimo Tijelo Isusovo, a slavi se u četvrtak poslije svetkovine Svetog Trojstva. To je pomični blagdan kao i Uskrs i slijedi pravila nekadašnjeg semitskog lunarnog kalendara.

Isus je na posljednjoj večeri pretvorio svoje tijelo u beskvasni pashalni kruh kojim je pričestio apostole, rekavši da to čine njemu na spomen, time je Tijelo Isusovo prisutno u misnom slavlju u obliku hostije, nakon što svećenik obavi obred pretvorbe kruha u tijelo, a vino u krv Kristovu. Na taj se mističan način kršćani sjedinjuju s Bogom.

Proslava Tijelova započeta je nakon viđenja srednjevjekovne redovnice Julijane kada joj se ukazao pun mjesec s crnom rupom, i čula je glas da je to simbol manjka važnog blagdana u crkvenom kalendaru, kojim bi se slavila euharistija. To je razglasio njezin ispovjednik, pa je biskup Robert de Torote odredio 1246. svetkovanje Kristova tijela u euharistiji na svom području, a 1253. se blagdan počeo slaviti u Njemačkoj.

Deset godina kasnije je u Orvietu, služeći misu na grobu sv. Katarine iz Bolsene, svećenik Petar iz Praga je navodno posumnjao u pretvorbu kruha i vina u tijelo i krv Isusovu, no vidio je kako iz hostije kapa krv. Kako je u Orvietu baš bio papa Urban IV Petar mu se ispovjedio, Papa je proglasio čudo te je od 1264. uveo zapovijedani blagdan Tijelova za svu Crkvu.

U Hrvatskoj je tijelovska procesija ima raznovrsna pučka obilježja i žitelji Župe svetog Vida(Donji Vidovec) slave ovaj dan procesijom. Ove je godine bila posebno svečana jer su se procesiji priključile udruge Donjeg Vidovca, a članovi KUD-a u narodnim nošnjama. Vatrogasci su tradicionalno nosili nebo tom prigodom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije