Svjetski dan nepušenja: Biram zdravu hranu, a ne cigaretu

>> Svjetski dan nepušenja: Biram zdravu hranu, a ne cigaretu

U Hrvatskoj je otprilike svaka treća osoba pušač, a prema procjenama stručnjaka godišnje umre oko 10 tisuća osoba od bolesti povezanih s pušenjem

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Školski preventivni programi, Općina Dekanovec, OŠ Domašinec, Područna škola Dekanovec, Srednja škola Prelog, Županijska liga protiv raka Čakovec, Klub laringektomiranih i Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije, povodom Svjetskog dana pušenja u četvrtak su u Domu kulture u Dekanovcu priredili zanimljiv edukativno-kulturni i gastronomski program kojem je nazočilo dvjestotinjak ljudi različite životne dobi, najviše školske i srednjoškolske djece i mladeži.

Priredba je održana pod zajedničkim nazivom “Biram zdravu hranu, a ne cigaretu”, koju su posebno obilježili Izložba plakata s osnovnom porukom “Ne cigareti, da zdravoj prehrani i zdravom načinu života”.

Učenici Srednje škole Prelog i njihovo mentori profesor Josip Bajsić i Vlado Turek, priredili su slastice i pića od voća, a učenici OŠ Domašinec i PŠ Dekanovec nazočne su upoznali s kulturnom baštinom Florijana Andrašeca te izveli zanimljiv kulturno-umjetnički program.

Cijela dvorana srdačnim pljeskom nagradila je nastup Pjevačkog zbora Kluba laringektomiranih osoba koji su pod ravnanjem Marije Prekupec otpjevali poznate zabavne pjesme “Ružo crvena” i “Marijana“, te pokazali kako unatoč teškim oštećenjima dišnih organa mogu itekako dobro i razumljivo pjevati.

Djelatnici Odjela pulmologije Županijske bolnice Čakovec obavili su dragovoljnu spirometriju – funkcionalnu pretragu pluća koja rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedicu pušenja. Čitava priredba je bila nastavak aktivnosti “Programa zdravog života” koji je u općine provođen posljednja tri mjeseca. Sudionike programa i posjetitelje srdačno su pozdravili općinski načelnik Ivan Hajdarović, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payer-Pal,dr.med, Renata Kutnjak Kiš dr.med. i Andreja Zadravec Baranašić, županijska koordinatorica školskih preventivnih programa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 31. svibanj Svjetskim danom nepušenja s osnovnim ciljem suzbijanja epidemije pušenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije