Dani maturanta prošli mirno, probleme stvarali jedino “dotepenci”

Na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave međimurske, ravnateljica Srednje škole Čakovec, Gordana Ramušćak i voditelj Službe policije Policijske uprave međimurske, Kristijan Srpak, prezentirali su završne rezultate provedenih aktivnosti tijekom ovogodišnje “Coolijade”.

Glede policijskog postupanja za vrijeme održavanja završnih svečanosti evidentirana su ukupno četiri prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Radilo se o vrijeđanju i omalovažavanju policijskih službenika i zaštitara. Počinitelj ovih prekršaja bili su pod utjecajem alkohola, a radilo se o osoba koje su se pridružile proslavama maturanata.

Zabilježena su i tri kaznena djela na štetu maturanata, krađe mobitela i dvije torbice. Također, evidentirana i jedna zapljena droge (marihuana) i to kod osobe koja nije bila maturant.

U odnosu na prošlu godinu zaključujemo da su se maturanti ponašali primjereno, a što je i u skladu s idejom vodiljom ovogodišnje akcije “Borba protiv nasilja – konstatirao je voditelj Službe policije.

Što se tiče provedbi policijskih aktivnosti na osiguranju okupljanja maturanata, potrebno je istaknuti da se radi o zahtjevnijim zadaćama s aspekta sigurnosti što podrazumijeva planiranje mjera, prvenstveno iz domene javnog reda i mira, ali i sigurnosti cestovnog prometa. U određene dane na pojedinim okupljanjima u disko klubovima okupljalo se i do 2500 maturanata iz naše, ali i susjednih županija.

Ovogodišnja “Coolijada” održana je dvanaestu godinu zaredom i predstavlja jedinstvenu manifestacija u Republici Hrvatskoj, koja svojom idejom i provedbom zasigurno utječe na ponašanje ove populacije. Kroz obilaske svih srednjih škola, dakle maturanata i njihovih roditelja, policija je prezentirala i zahtijevala pozitivno ponašanje te upozoravala na moguće posljedice neželjenog ponašanja.

Sustav natjecanja i nagrađivanja maturanata te njihovih razreda, nudi im izbor općeprihvatljivog ponašanja za koje su kasnije i nagrađeni. Osnovni kriterij za izbor najboljeg razreda i maturanata upravo je pozitivno i primjereno ponašanje za vrijeme trajanja njihovih dana.

Roditeljske ophodnje koje su bile sastavljene od roditelja maturanata i policijskih službenika, uvelike su doprinijele dobrom ponašanju. Iz godine u godine, interes roditelja za ovakav vid suradnje je sve veći. Naime, na takav način roditelji direktno nadziru ponašanje svoje djece, i to na svim lokacijama njihovog okupljanja.

Ravnateljica Ramušćak nije krila zadoovljstvo ovakvim razultatima. – Sve je prošlo bez većih incidenata i to zahvaljujući dugogodišnjem radu na aktivnostima za maturante što se sada pokazalo uspješnim. Uvažavanje i pokazivanje brige za njih puno im znači i to je najbolja prevencija nepoželjnog oblika ponašanja – rekla je između ostalog ravnateljica Srednje škole Čakovec.

– Ovom akcijom dokazali smo da čista represija uvijek ne garantira dobar rezultat već da se sveobuhvatnim i usmjerenim preventivnim programima može izazvati i pozitivna reakcija. Ona je za razliku od ostatka države, gdje su slavili maturanti u našem kraju prošla s minimalnim posljedicama – istaknuo je Srpak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije