Članovi Udruge slijepih iz Međimurja provode brojne aktivnosti

Članovi Udruge slijepih Međimurske županije u posljednje vrijeme izuzetno su aktivni te redovno posjećuju razne radionice i zajednička druženja.

Tako su najmlađi slijepi i praktično slijepi članovi potkraj travnja imali priliku posjetiti Dječji odjel knjižnice Nikola Zrinski Čakovec gdje su se družili s izvoditeljicama Ines van Hoek, Eleonorom Glavina te Helenom Andrašec, djelatnicom knjižnice. Također, kako bi razveselili svoje majke povodom njihova dana, djeca su vođena predsjednicom Udruge žena Strahoninec Sandrom Buhin izrađivala darove.

Iste su im poklonili na obilježavanju Majčinog dana u Udruzi gdje su se sva djeca i majke kratko družile. Povodom Međunarodnog praznika rada okupili su obitelji djece članova Udruge te su vikend proveli u okruženju prekrasnih sljemenskih šuma i u posjetu Arheološkom muzeju u Zagrebu. Mladi članovi Udruge nastavili su s inkluzivnim volontiranjem.

Inkluzivno volontiranje veoma je bitno kod osoba u nepovoljnom položaju bilo kojeg oblika. Na taj način pokazuju koliko mogu doprinijeti lokalnoj zajednici unatoč svom hendikepu. Aktivnosti za odrasle članove također su raznolike. Tijekom dvije radionice tečaja svakodnevnih vještina, slijepe i praktično slijepe članice usvojile su ili obnovile znanje o pečenju kolača, korištenju praktičnih vještina koje se mogu iskoristiti u svakodnevici. U nekoliko radionica imale su priliku naučiti kako se pravi sapun, kombiniran raznim mirisima i bojama.

Odrasli slijepi i praktično slijepi članovi vole raditi u vrtu i slušaju predavanja o vrtlarstvu. S obzirom na to, u suradnji s članicom Udruge Zeleni vir, Vlastom Selec, ustupljeno im je nekoliko gredica u Parku čarobnih vila u Strahonincu. Tamo su članovi još ujesen zasijali nekoliko vrsta ljekovitog i začinskog bilja, dok su prošlog tjedna pogledali kako bilje napreduje te se pobrinuli o njemu.

Također surađuju i s vlasnicom Udruge Duga plus, Bernardom Orehovec koja im je također u svom vrtu ustupila nekoliko gredica na kojima uzgajaju različite povrtne kulture. Sve aktivnosti su u sklopu trogodišnjeg “Bez većeg napora” koji je u potpunosti financiran od Ministarstva socijalne politike i mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije