Ovo je 10 razloga zbog kojih biste trebali jesti čokoladu češće i više

Možete li pojesti samo komadić? Čokolada je prava “hrana za utjehu” i “najbolji prijatelj” kada ste pod stresom i lošeg raspoloženja. Jeste li među onima koji se bore da ne pojedete cijelu tablu?

Nije ni bitno, jer sada zaista više nemate razloga da se sudržavate. Ovo su razlozi zbog kojih biste češće trebali “navaliti” na čokoladu bez imalo grižnje savjesti.

1. Čokolada je odlična za srce i cirkulaciju

Nedavno istraživanje pokazalo je da tamna čokolada pomaže vratiti fleksibilnost arterija i sprečava da se bijele krvne stanice “zalijepe” za stijenke, što je jedan od uzroka začepljenja arterija.

2. Smanjuje rizik od moždanog udara

Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da ljubitelji čokolade imaju za čak 17 posto manji rizik od moždanog udara.

3. Obiluje mineralima

Tamna čokolada sadrži minerale koji su potrebni našem organizmu, a riječ je kaliju, cinku, selenu i željez. Zanimljivo je da 100 grama tamne čokolade, one koja sadrži 70 posto i više kakaa osigurava čak 67 posto dnevne potrebe željeza.

4. Smanjuje loši kolesterol

Kakao dokazano smanjuje razinu lošeg kolesterola i povećava razinu dobrog i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

5. Odlična je za kožu

Flavonoidi u čokoladi mogu zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim djelovanjem, ali ipak, nemojte na sunce izlaziti bez kreme sa zaštitnim faktorom.

6. Pomaže pri mršavljenju

Zvuči čudno, ali istina je. Neuroznanstvenik Will Clower tvrdi da na jeziku rastopite komadić čokolade 20 minuta prije obroka jer će to otpustiti hormon koji će mozgu i poslati poruku: sit/a sam, i na taj način spriječiti da pojedemo tijekom obroka više nego što nam je potrebno.

7. Dobra je za majku i bebu

Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da je konzumacija čokolade dobra i za buduće majke, ali i za bebe. Trudnice koje jedu čokoladu češće se smiju i m anje su pod stresom od trudnica koje koje čokoladu izbjegavaju, a to ima i utjecaj na bebu.

8. Može spriječiti dijabetes

Može zvučati zaista nevjerojatno, ali kakao povećava osjetljivost na inzulin pa konzumacija tamne čokolade može odgoditi ili spriječiti obolijevanje od dijabetesa.

9. Dobra je za mozak

Flavonoidi će pomoći starijim osobama da lakše pamte, a dosadašnja istraživanja pokazala su da će pomoći i kod bržeg oporavka nakon potresa mozga.

10. Podiže raspoloženje

Čokolada sadrži feniletilamin (PEA) koji inače stvara mozak kada smo zaljubljeni. Feniletilamin “potiče” mozak da otpušta endorfin, zaslužan za dobro raspoloženje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije