Propisivanje vježbanja i tjelesne aktivnosti u liječničkoj praksi

U subotu, 25. travnja 2015. godine u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije održan je prvi poslijediplomski tečaj za liječnike “Propisivanje vježbanja u liječničkoj praksi“.

Cilj tečaja bio je informiranje liječnika primarne zdravstvene zaštite o značaju tjelesne aktivnosti i vježbanja u zaštiti i unapređenju zdravlja te prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti te poticaj da pri kontaktu s pacijentima uključe savjete o tjelesnoj aktivnosti i upućivanje na vježbanje.

Predavači su bili istaknuti stručnjaci Fitnes učilišta i ZZJZ Međimurske županije (organizatora skupa): prof. dr. sc. Stjepan Heimer, doc.dr.sc. Marija Rakovac, Renata Kutnjak Kiš, dr.med. i Matija Dunaj, prof.. Hrvatska liječnička komora prihvatila je ovaj tečaj kao oblik permanentnog usavršavanja.

Tijekom tečaja, liječnici su se upoznali s koristima tjelesne aktivnosti za zdravlje i o načinima propisivanja tjelesnog vježbanja, vodeći računa o sigurnosti vježbača. Također su im predstavljeni postupci dijagnostike zdravstvenog fitnesa i standardi kvalitete fitnes centara koji su kompetentni za prihvat i rad s upućenim pacijentima u provođenju programa aktivnosti prilagođenog njihovom zdravstvenom i funkcionalnom statusu.

Stoga tečaj doprinosi ostvarenju suradnje liječnika i fitnes stručnjaka u primjeni zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti (ZUTA-e). Suradnja stručnjaka iz zdravstvenog sektora i fitness centara u primjeni ZUTA-e, predstavlja višestranu dobitnu kombinaciju i za zdravstvo i za centre, a posebno za građane, korisnike takve suradnje.

– Vjerujemo da će prikazani principi naći svoje mjesto u rutinskoj praksi liječnika i kineziologa i da će se na taj način realizirati stavovi i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i drugih vodećih organizacija s ovog područja, a sve u cilju unapređenja zdravlja i prevencije brojnih kroničnih nezaraznih bolesti koje su na vrhu ljestvice pobola i umiranja.

Naime, nedovoljna tjelesna aktivnost je 4. vodeći čimbenik rizika za ukupnu smrtnost te 6. rizični čimbenik za izgubljene godine zdravog života. Zbog toga pojedinci i čitava zajednica plaćaju visoku cijenu (1,5-3% direktnih zdravstvenih troškova se može pripisati nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti). Organizacijom ovog tečaja, željeli smo dati svoj doprinos u cilju smanjenja globalnog opterećenja kroničnim nezaraznim bolestima, a zahvaljujemo i sudionicima na interesu i njihovom doprinosu te se veselimo budućoj suradnji – poručuju organizatori tečaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije