Treba li kažnjavati one koji se nakon studiranja zaposle u inozemstvu?

Odljev mozgova dio je hrvatske stvarnosti i tim povodom su stručnjaci nedavno raspravljali treba li ‘kazniti’ one koji se nakon završetka školovanja zaposle u stranoj državi.

Portal EduCentar istražio je što građani misle o vraćanju uloženih sredstava u obrazovanje u slučaju zaposlenja u inozemstvu. U anketi je sudjelovalo 360 ispitanika. Većina ispitanika (64%) je protiv obveze vraćanja uloženih sredstva zbog odlaska u inozemstvo

“Ne, jer nisu oni krivi što nema mogućnosti zaposlenja u državi” i “Studenti nisu krivi za promašenu politiku upisnih kvota, a još manje za stanje u gospodarstvu” samo su neki od komentara ispitanika koji objašnjavaju njihovo stajalište.

Suprotnog mišljenja je 36% ispitanika koji su za povrat uloženih sredstava. Dio ispitanika, njih 18%, je za vraćanje cijelog iznosa troška školovanja. Ispitanici navode da ‘ukoliko se već školuju na račun države, da su onda i dužni ostati u njoj i raditi na njenom razvoju.’ Drugi dio ispitanika (18%) je za vraćanje određenog iznosa troška školovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije