FOTO: Više od 400 djece i mladih iz 12 dječjih zborova na Zlatnoj harfi

>> FOTO: Više od 400 djece i mladih iz 12 dječjih zborova na Zlatnoj harfi

Raspjevani u radosti i zajedništvu bili su sudionici 16. festivala i susreta dječjih zborova Varaždinske biskupije “Zlatna harfa” koji je u subotu 2. svibnja održan u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u Šenkovcu.

Više od 400 djece i mladih iz 12 dječjih zborova iz svih krajeva Varaždinske biskupije okupilo se na godišnjem duhovno-glazbenom susretu kojeg već tradicionalno priređuje biskupijski Ured za crkvenu glazbu kojeg vodi mo. Anđelko Igrec. Izvrstan domaćin 16. Zlatne harfe, kojoj je ove godine tematsko geslo bilo “Radujte se!”, bio je dječji zbor župe Šenkovec sa svojom voditeljicom Martinom Pongrac.

U osmišljavanje programa i njegovo ostvarenje uloženo je mnogo truda, a u prvom su planu u svim dijelovima programa bili mali pjevači koji su izvodili duhovne pjesme tijekom svete mise, samog festivala i završnice. Program je počeo jutarnjom svetom misom koju je predvodio domaći župnik i dekan Čakovečkog dekanata preč. Vladimir Kolarić u zajedništvu s više svećenika.

Kao izaslanik varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, rektor varaždinske katedrale mons. Blaž Horvat zahvalio je svim organizatorima, domaćinima i sudionicima kazavši kako je svaki mladi pjevač istinska i divna zlatna harfa koja svim srcem i dušom pokazuje raskoš i ljepotu glasovnog talenta kojeg joj je sam Bog podario kako bi duhovna pjesma uistinu bila dvostruka molitva u svojoj svetosti i dostojanstvu.

Zahvalio je svima koji se zalažu da se duhovna glazba njeguje i unapređuje, osobito zauzetim i marljivim crkvenim glazbenicima na njihovom neumornom radu u crkvama i župama. Napomenuo je kako Zlatna harfa pridonosi da se potreba crkvenog pjevanja promovira među najmlađima koji će jednoga dana biti nositelji sakralne glazbe u svojim župama. Župnik Kolarić upoznao je okupljene s osnutkom ove mlade župe 1999. godine, te gradnjom i uređenjem crkve od 2002. do prošle godine kada je posvećena. Djeci je u homiliji govorio o važnosti zajedništva kazavši kako se ono na osobit način ostvaruje upravo u euharistiji.

Liturgijsko pjevanje tijekom mise uljepšao je zajednički nastup svih sudionika uz predvođenje domaćeg dječjeg zbora. Nakon mise svaki zbor nastupio je s jednom skladbom po svome izboru.

Osim domaćeg dječjeg zbora pod vodstvom Martine Pongrac, nastupili su dječji župni zborovi: “Mihael” iz Sračinca (voditeljica Vlatka Ivek), “Isusovi prijatelji” iz Podravskih Sesveta (voditeljica s. Karmen Hajdinjak), “Martinčeki” iz Varaždinskih Toplica (voditeljica Silvija Novak), “Lahori” iz Svetog Ilije (voditeljica s. Leopolda Kefelja), “Ribari svetog Jakoba” iz Preloga (voditeljica Ljubica Crnčec), dječji zbor “Dođi slijedi me” iz Murskog Središća (voditeljica Janja Kontrec), “Sveti Marko” iz Selnice (voditeljica Julijana Kočila), “Križići” iz Kotoribe (voditeljica Klaudija Vidović), dječji zbor iz Svetog Martina na Muri (voditelj Zvonko Ladić), dječji zbor župe sv. Nikole biskupa iz Čakovca (voditeljica Iva Novak), te dječji zbor župne udruge “Zvon” iz Male Subotice (voditeljica Nikolina Virgej Pintar).

Nakon okrjepe susret je nastavljen radionicama u osnovnoj školi gdje su svi sudionici podijeljeni po uzrastima u tri skupine u kojima su s učiteljicama uvježbali nove skladbe koje su izveli na nastupu po povratku u crkvu. Pjevači vrtićkog uzrasta te prvog i drugog razreda s učiteljicom Ladislavom Horvat Šestak uvježbali su pjesmu “On drži cijeli svijet na dlanu svom”, skladbu “Djeluj kroz mene” uvježbali su treći, četvrti i peti razredi s učiteljicom Ivanom Štefić Pavlic, dok je najstarije pjevače za nastup njihova mega-zbora pripremila Martina Pongrac.

Na kraju susreta zahvaljeno je svima koji su pomogli organizaciju i ostvarenje festivala, a mo. Igrec i župnik Kolarić uručili su zborovima sudionicima prigodne zahvalnice, objavljeno je na mrežnim stranicama Varaždinske biskupije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije