Na prostoru bivše vojarne mladi organiziraju radionice i koncert

Bliži nam se toplije vrijeme, ptičice na granama već odavno cvrkutaju a pojavljuju se i prve boje na prekrasnim drvećima. Najbolja prilika za iskoristiti sve blagodati prirode!

Za prvi maj za vas pripremamo cjelodnevni program za sve mlade, stare i apsolutno sve ljude koji su voljni provesti divan dan u prirodi. Pozivamo vas sve na prostore bivše Vojarne Čakovec kako bi s nama pokrenuli Društveni Centar Čakovec jer naš grad to treba i zaslužuje!

Ideja Društvenog centra Čakovec nastala je početkom 2014. godine kada je 20-ak organizacija civilnog društva, društvenih poduzeća, platformi, neformalnih inicijativa, društvenih aktivista, društvenih inovatora i zainteresiranih građana pokrenulo je novi razvojni projekt – Društveni centar Čakovec.

Okupljena je platforma pod nazivom Inicijativa 1729/2 s ciljem razvoja i uspostave samoodrživog modela korištenja i upravljanja javnim resursom u lokalnoj zajednici, gdje bi članovi zajednice imali potpunu slobodu okupljanja s ciljem provedbe grupnih aktivnosti, društvenopoduzetničkih djelatnosti, socijalnih i kulturnih usluga, informiranja i drugih djelatnosti s velikim naglaskom na nezavisno kulturno djelovanje.

Cilj nam je osnažiti Inicijativu 1729/2 suradnjom već uključenih organizacija kako bi zajednički radili na oživljavanju napuštenog javnog prostora kulturno-umjetničkim aktivnostima posebice na području izvaninstitucionalne, inovativne te novomedijske kulture te javnosti prezentirali vlastiti kvalitetan rad koji bi dobio na većoj kvaliteti i prepoznatljivosti kroz kreativnu suradnju unutar Inicijative.

Za 1. maj pripremljen je cjelodnevni program, za sve uzraste, za stare i mlade i za sve one koji su spremni provesti kvalitetno vrijeme uz kvalitetan program.

Radionice grafike – voditelj: Kristina Pongrac, mag. art

“Preko Inicijative 1729/2 koja se na istoimenoj parceli u Čakovcu zalaže za Društveni Centar za sve Čakovčance na 1.maj će se punih 8 radnih sati (ako ne i prekovremeni!) izrađivati linorezi dok bumo jalni na popratne zvukove i mirise pravog piknika oko nas. Kak pravi radni Međimurci delali bumo i na praznik – grafičke otiske koje bumo ručno otiskivali prema vlastitim zacrtanim i izrezbarenim matricama, ali si bumo zato mogli i na poluotvorenoj terasi pogledati, posluhnuti, a mortik i pojesti već kaj nam budu ostali priprajili. Nakon takve poluradne i zabavne atmosfere bumo obesili svoje likovne radove na osudu i divljenje onih koji nam budu svirali i kuhali.”

Na radionicu se možete prijaviti pute emaila: cezam.prostor@gmail.com. Predviđeno trajanje radionice je 8h, a broj polaznika ograničen je na 10 osoba (od 14g na dalje).

Izložba i mini konferncija Platforme 9,81

Izložba i mini konferencija Platforme – kulturni i društveni centri, imaju za cilj odrediti prostorno-programsko-organizacijski okvir centara novih kulturnih, društvenih i umjetničkih praksi koji nastaju. Mini konferencija ima za cilj definirati obrise ovih prostor-programa-organizacija sa ciljem da se postigne prepoznatljivost ovog modela i time omogući njegov nesmetan razvoj.

Izložba i prateći javni program okupljaju aktere i stručnjake iz područja kulture, socijalnog poduzetništva, civilnog društva na promišljanju modela i načina djelovanja za uspostavljanje i vođenje kulturno-društvenih centara koji su žarište različitih oblika suvremenih umjetničkih, kulturnih i društvenih praksi.

U fokusu je razmjena iskustava i savjetovanje na temu organizacijskih i arhitektonskih metoda revitalizacije postojećih prostora u ovu svrhu. Izložba je usmjerena prema praktičnim rješenjima i iskustvima i inovativnim i kreativnim prijedlozima. Događaj će se održati u tri grada, Čakovec, Varaždin i Koprivnica.

Fotografska radionica – Osnove fotografije i duge ekspozicije – voditelji: Alex Drvenkar i Ivan Šardi

Polaznici će imati priliku naučiti što je to vrijeme ekspozicije, što su ND filtri, zašto vam treba stativ, kako crtati svjetlom u mraku, kako zabilježiti vatru ili jednostavno ljudski pokret. Radionica će se održavati na području budućeg Društvenog centra Čakovec te će u praktičnom dijelu polaznici fotografirati prostor bivše vojarne te događaje koji će se odvijati na tom mjestu (koncert, radionice mozaika…).

Cilj je naučiti zainteresirane polaznike osnovama fotografije i dugim tehnikama ekspozicije, a krajnji rezultat je izložba fotografija na području budućeg Društvenog centra Čakovec kako bi se prezentirala sama inicijativa te oživljavanje samog prostora. Na radionicu se možete prijaviti putem emaila: cezam.prostor@gmail.com. Radionica je predviđena za sve uzraste, a planirana je za 15 polaznika uz trajanje od 8 sati teoretskog i praktičnog dijela.

Radionica darbuka i djembe – voditelj Nikola Švenda

Darbuke i djembe su tradicionalni akustični instrumenti koji se sviraju rukama i nije potrebno nikakvo ozvučenje kako bi se svirali. Tema radionice će biti balkanski ritmovi zbog pobližeg upoznavanja naše bogate i raznolike tradicije. Osim toga, polaznici će naučiti kako se darbuka koristi i u suvremenim glazbenim izričajima (npr. trance, drum&bass, reggae, itd.).

Na radionicu se možete prijaviti putem emaila: cezam.prostor@gmail.com. Radionica je namijenjena svim dobnim skupinama a predviđena je za 10 polaznika uz predviđeno trajanje od 2 puta po 2 sata.

Glazbeni program – Festival “DC – Prostor svih nas”

Za sam završetak predivnog dana za vas smo pripremili koncert ČK bendova. Ulaz je besplatan, a zabava zagarantirana. Karakter festivala je “eko friendly” kako bi se posjetitelji osvijestili o recikliranju i ekološkim problemima, te bez točenja alkohola.

Svrha festivala je oživjeti mjesto kao prostor svih građana, promocija inicijativu Društvenog centra Čakovec te uključiti što više posjetitelja kao aktivne sudionike u kreiranju sadržaja društvenog centra i zagovaranju inicijative u kojoj mogu sudjelovati svi jednakopravno sa svojim idejama, željama i mogućnostima. Nastupaju: Bakterije, Partleki, Daliborovo Granje, Media Stres, KGF, Clone Age, Bezdan, Blood Brothers i Under Melody.

Tokom cijelog dana vrijedna ekipa Centra za mlade Čakovec i Udruge mladih 3ff za vas će pripremati domaći grah, vege i mesna varijanta. Grah će biti potpuno besplatan pa vas stoga pozivamo da nam se pridružite i u kuhanju i u kušanju graha.

Također pozivamo sve ljude da dođu tokom dana i da ponesu svoje roštilje i da se ugodno smjeste na zelene površine na prostorima bivše vojarne. Kroz cijeli dan bit će sportskih aktivnosti, ugodnih druženja i razgovora na razne teme. Dan je planiran kao cjelodnevno druženje i upoznavanje bivših prostora vojarne i ukazivanje na potrebu za Društvenim centrom Čakovec.

za

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije