U Čakovec su nas iz New Yorka i Beča vratili ljubav i “Sivi Mačak”

Dok posljednjih nekoliko godina slušamo o sve većim iseljavanjima mladih ljudi, ipak ima i onih koji su odlučili učiniti suprotno. Janja Marčec i Mario Drenić, vrevu New Yorka i Beča odlučili su zamijeniti mirnijom sredinom i vratiti se u rodni Čakovec. Ovo dvoje mladih ljudi, koji kažu da ih je prije sve ga ljubav vratila u rodni kraj, nedavno su otvorili restoran – pivnicu “Sivi Mačak” u čakovečkom poslovnom kompleksu Millenium u Ulici Katarine Zrinski.

Iako su mnogi u najavi otvaranja očekivali klasičnu pivnicu s mnogo točionika na šanku i zadimljenim prostorom, “Sivi Mačak” je, treba priznati ipak nešto više, kako mu stoji u imenu – restoran. Prije svega, ugodno mjesto na kojem možete uživati u mnogobrojnim kvalitetnim domaćim i stranim pivima, a jedini dim koji se osjeća je onaj od specijaliteta koje u kuhinji priprema Mario. No, ipak ni ljubitelji nikotinskog dima neće biti zakinuti, jer s toplijim danima otvara se i ljetna terasa.

Dok Janja priznaje da s obzirom na svoj dosadašnji život u Americi nije imala nekakvih prevelikih doticaja i iskustva s ugostiteljstvom, Mario je svoje kulinarske vještine usavršavao po mnogobrojnim hotelima, a posljednji posao, prije nego su odlučili pokrenuti vlastiti restoran bio mu je mjesto voditelja kuhinje u jednoj bečkoj pivnici.

Dom je tamo gdje je srce

S time se u potpunosti slaže i Janja. Naime, iako su ih dijelile tisuće kilometara, ona je odlučila napustiti svoj dosadašnji način života, otisnuti se u Europu kako bi bila uz Maria.

– Moja odluka da napustim New York bila je iz ljubavi i ničega drugog. Odlučila sam živjeti tamo gdje je Mario, a to je u tom trenutku bio Beč. No, onda smo jednog dana jednostavno shvatili da na nam je “pun kufer” velegrada , rodila se ideja o tomu da odemo živjeti negdje gdje je puno mirnije i bez svakodnevnih nesnosnih gužvi. Iako je prvotna ideja bila da se nekakav bar, u kojem bi se spremali i prodavali “pulled pork” sendviči (koje Janja obožava još i z New Yorka) otvori na moru, put ih je kako oboje kažu, sudbinski ipak doveo Čakovec. Svega toga možda ne bi ni bilo, isto se tako slažu, da nije bilo bez rezervne podrške obitelji s obje strane.

Restoran, kojeg pravi međimurski gurmani i ljubitelji piva polako, ali s oduševljenjem otkrivaju, ime nije dobio slučajno. – Kada smo tražili mjesto po hrvatskoj obali, gdje bi našu ideju mogli sprovesti u djelo, ja sam, kaže Janja boravila u Čakovcu i moram priznati da mi je u tim trenucima bilo i teško, jer sam bila odvojena od svojih u Americi, a trebala sam se naviknuti i na malo duži boravak u gradu u kojem sad živim, od onoga što je nekada trajalo preko ljetnih praznika. Tako se jedne noći u tim mojim “premišljavanjima”, na prozoru pojavio sivi mačak, koji mi je kasnije moram priznati, prirastao srcu i kada smo birali ime on mi se nekako nametnuo kao jedina solucija.

Danas u “Sivom Mačku” kao što smo već spomenuli uz mnogobrojna piva možete uživati u nekoliko kulinarskih specijaliteta koje osobno priprema Mario. Tako se na jelovniku nalazi meksički grah, odlične kobasice (u blažem i ljutom izdanju) s dinstanim zeljem i restanim krumpirom kao prilogom te dva posebna specijaliteta.

Jedan od njih je baby pork ribs, odnosno svinjska rebra izvađena posebnim rezom, te isto tako i na poseban način pripremljena. Tu je već i spomenuti “pulled pork”, odnosno svinjsko meso koje se prije posluživanja pirja i do deset sati, nakon čega se jednostavno topi u ustima.

No, jedno je o tomu pisati , a sasvim nešto drugo, delicije koje Mario Drenić sprema probati.

Stoga, naša je topla preporuka, pronađite malo vremena tijekom tjedna ili vikendom, svratite do “Sivog Mačka”, opustite se i uživajte u dobroj hrani i dobrom pivu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije