U Kotoribi otvorena međunarodna izložba “Vlakovi preko granica”

U petak je nastavljena proslava Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane. U povodu 155. obljetnice puštanja u pogon najstarije pruge u Hrvatskoj danas je u holu OŠ Jože Horvata u Kotoribi otvorena izložba međunarodnog projekta “Vlakovi preko granica” koju u Međimurje donosi Državni arhiv u Štrigovi.

Pisutnim gostima, učenicima i zaposlenicima škole obratio se ravnatelj Državnog arhiva Štrigova Jurica Cesar koji je rekao kako je baš na današnji dan, 24. travnja 1860. godine u promet pušten prvi vlak i to na relaciji Kotoriba, Čakovec i Macinec. Stoga Kotoriba nije slučajno izabrana za postav izložbe koja je dio zajedničkog projekta državnih arhiva iz Štrigove, Varaždina, Zagreba, Maribora, Ptuja i Celja.

– Danas u Kotoribi možete vidjeti dio izložbe koja se odnosi na dvije pruge u Međimurju: Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Maribor i Čakovec – Mursko Središće – Lendava. Otvorenje izložbe sa svih 6 pruga koje spajaju Hrvatsku i Sloveniju bit će 15. svibnja u Državnom arhivu Međimurje u Štrigovi – rekao je u uvodu ravnatelj Cesar.

Urednica izložbe Ana Turk iz Dražvnog arhiva Varaždin kazala je kako je prije 155 godina u 6 sati ujutro upravo sa kolodvoru u Kotoribi krenuo prvi vlak što je bilo u ono vrijeme pravo narodno veselje. U ime Međimurske županije obratio se Zoran Vidović, zamjenik župana koji je naglasio važnost čuvanja i njegovanja povijesnih činjenica jer je upravo Međimurje imalo prvu prugu, tiskaru i rasvjetu.

Izložbu koja će do kraja mjeseca travnja biti postavljena u kotoripskoj školi otvorio je načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je izložba postavljena u mjestu kojemu je pruga otvorila put u svijet i pokrenula njezin svekoliki razvoj, posebice u gospodarskom smislu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije