Zrinska garda Čakovec slavi Spomendan Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u prigodi proslave četvrtog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine.

Pokrovitelji proslave Spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i Međimurska županija. Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu u subotu, 25. travnja i srijedu, 29. travnja, u Bečkom Novom Mjestu u nedjelju, 26. travnja, te u Zagrebu na sam Spomendan u četvrtak, 30. travnja.

Tako će u Čakovcu u subotu, 25. travnja, u 9,15 sati krenuti mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske središtem grada, da bi u 10 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslavio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac. Slijedi mimohod u 11.15 do Trga Republike gdje će uz nazočnost uzvanika biti prijavak županu, polaganje svijeća kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja, te prigodan program uz posebnu točku iznenađenja za sve okupljene.

Program završava u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj polaganjem zajedničkog vijenca, prigodnim govorima i nastupom Vokalne skupine Zrinski. U nedjelju, 26. travnja, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol Čakovec bit će u 10 sati polaganje vijenca na groblju i na mjestu pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu, a zatim misno slavlje za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.

U srijedu, 29. travnja, održat će se u atriju Zrinskoga grada u Čakovcu u 16 sati predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog lani u Donjoj Dubravi na temu “350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i pada Novog Zrina” uz najavu idućeg znanstvenog skupa i programa “450. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog” koji će zajednički organizirati pojedine institucije iz Hrvatske, Mađarske i Turske.

Na sam Spomendan u četvrtak, 30. travnja u Zagrebu će u 17 sati biti postrojavanje na Trgu svetog Marka i prijavak Zrinske garde Čakovec pokrovitelju proslave Spomendana Zrinskih i Frankopana predsjedniku Hrvatskog sabora, Josipu Leki. Zrinska garda će zatim u mimohodu proći Tkalčićevom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića do zagrebačke katedrale gdje će najprije biti polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a zatim od 18 sati misa zadušnica koju će predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, redovan član Zrinske garde.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije