Izložba Večernji soirée u Pomurskom muzeju Murska Sobota

Izložba Večernji soirée: “Fin de siècle u Čakovcu” iz Muzeja Međimurja Čakovec seli u Pomurski muzej Murska Sobota.

Otvorenje izložbe u Sloveniji biti će u četvrtak, 23. travnja u 18 sati. Otvorenje će biti popraćeno modnom revijom povijesnih kostima učenika i profesora Gospodarske škole Čakovec.

Izožba “Fin de siècle u Čakovcu” posvećena društvenom i kulturnom životu mještana Čakovca na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, s posebnim naglaskom na činu pripremanja i održavanja svečane večere koja je predstavljala važan segment društvenoga života pripadnika građanskoga sloja.

Svaka građanska obitelj koja je htjela izgraditi i održati dobar ugled unutar zajednice morala je redovito pozivati i primati goste u svojemu domu, a svečana večera predstavljala je jedan od najraskošnijih oblika primanja. Šetnjom kroz izložbu posjetitelji ćw moći saznati koji su bili ondašnji glavni kulinarski specijaliteti i na koji su se način pripremali, kako i zašto su se održavale svečane večere, kakve su bile konvencije i pravila ponašanja za stolom i u društvu, čime su se Čakovčani bavili i kako su provodili svoje slobodno vrijeme, no ujedno su mogli saznati i brojne potankosti o gospodarskom, političkom, urbanističkom i kulturnom razvoju Čakovca tijekom navedenog razdoblja.

Četiristotinjak izložaka podijeljenih u pet tematskih cjelina (kuhinja, svečani stol, muški salon, ženski salon i zabava) evociralo je zlatno razdoblje Čakovca kada je građanski sloj prosperirao i uživao u svim blagodatima života koje su im bile dostupne.

Izložba će u Podmurskom muzeju u Murskoj Soboti biti otvorena do 5. lipnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije