Zrinska garda s biskupom Mrzljakom u Vukovaru

>> Zrinska garda s biskupom Mrzljakom u Vukovaru

U Vukovaru je u nedjelju 12. travnja obilježen spomen-dan na žrtve komunističkog terora koji se dogodio u tome gradu kada su preko noći odvedeni i ubijeni mnogobrojni Hrvati.

Na dan, kada se navršila 70. obljetnica od tih tragičnih zbivanja, održan je prigodan program u Vukovaru. U pohodu Vukovaru, u prigodi obilježavanja ovog spomen-dana, varaždinskom biskupu mons. Josipu Mrzljaku, čiji je otac bio jedna od tih žrtava, pridružili su se hodočasnici iz Međimurja s dva autobusa u organizaciji Zrinske garde Čakovec, udruge građana kojoj je biskup Mrzljak redovan član.

Među hodočasnicima bili su članovi i podupiratelji Zrinske garde s duhovnikom fra Stankom Belobrajdićem i predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dipl. oec., gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu i župnik župe sv. Nikole fra Željko Železnjak, vikar i nekadašnji vukovarski gvardijan fra Josip Tretnjak te pripadnici nekadašnjih policijskih jedinica za zasebne namjene iz Čakovca i Varaždina, članovi udruga stradalnika Domovinskog rata i aktivni pripadnici varaždinske i međimurske policijske uprave na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, te Policijske postaje Prelog s voditeljem Davorom Sokačem i policijskim kapelanom vlč. Ivicom Horvatom.

U Vukovaru su posjetili spomen-mjesto na Trpinjskoj cesti gdje su stradali branitelji iz Međimurja i Varaždina, memorijalno groblje, Ovčaru i spomen-dom, križ na Dunavu, te su se pomolili i položili vijence i svijeće za Međimurce preminule i nestale u obrani Vukovara. Biskupa Mrzljaka, predstavnike Zrinske garde i ostala izaslanstva iz Čakovca i Varaždina primili su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradonačelnik Ivan Penava, kojima su uoči glavne svečanosti gardisti Zrinske garde predali prijavak.

Na susretu su se okupljeni prisjetili tragičnih događaja, posebice onih iz početka devedesetih godina prošlog stoljeća u čijem spomenu na herojsku obranu i žrtve Vukovara svake godine u studenome sudjeluju i pripadnici Zrinske garde Čakovec, a bilo je riječi i o daljnjoj mogućoj suradnji u obilježavanju pojedinih zbivanja i njezinih sudionika iz hrvatske povijesti.

Obilježavanje samog spomen-dana započelo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-križa svim žrtvama komunističkog terora u parku ispred župne crkve sv. Filipa i Jakova. Sve okupljene na početku je pozdravio domaći župnik fra Ivica Jagodić u ime Franjevačkog samostana, nakon čega su vijence položila izaslanstva djece vukovarskih žrtava komunističkog terora, Udruge Nijemaca i Austrijanaca Vukovar, Ogranka Matice hrvatske Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Zrinske garde Čakovec.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, čiji je otac Vladimir bio jedna od za sada ustanovljenih 760 žrtava tog strašnog terora koji se dogodio na kraju Drugog svjetskog rata te na početku komunističke strahovlade, tom je prigodom rekao kako je temeljno pravo svakog čovjeka, bez obzira na rasu i vjeru, pravo na dostojanstven ukop kako bi se njegovi najbliži mogli na tom mjestu okupljati i u spomenu na njegov život moliti kod upaljenih svijeća koje simboliziraju kršćansku vjeru da ovozemaljskom smrću ljudski život ne prestaje.

Vukovarske žrtve komunističkog terora nisu ostvarile to pravo i za njihovo se mjesto stradanja još ne zna pa se kao vjernici njihova djeca i ostali okupljaju oko spomen-križa podignutog njima u sjećanje da bi se pred likom Onoga koji je svojom krvlju otkupio ljudske grijehe i svojim uskrsnućem svima podario vječni život molili za svoje nestale, ali i za one koji su počinili ove zločine. Biskup je nakon toga predslavio misno slavlje za sve žrtve totalitarnih režima.

Zrinska garda Čakovec donirala je i namirnice za tamošnji Caritas koje su prikupljene od podupiratelja ove udruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije