Dabrova priča oduševila Dekanovčane

U Dekanovcu je predstavljena knjiga Dabrova priča autora Josipa Horvata Majzeka, priznatog fotografa koji već godinama bilježi posebnosti biljnog i životinjskog svijeta na području Međimurja.

Nakon što je prije 3 godine objavio svoju prvu knjigu posvećenu međimurskim rodama, Majzek je u velikoj dvorani Doma kulture u Dekanovcu pred stotinjak posjetitelja predstavio Dabrovu priču. Knjiga govori o mnoštvu obitelji dabrova nastanjenih na obalama rijeka Mure i Drave, a njih nekoliko smjestilo se blizu Dekanovca. U priči o dabrovima najviše su uživala djeca – učenici Područne škole Dekanovec.

– Prvog dabra sam vidio još 2005. godine na rijeci Dravi kod Donje Dubrave. Trebalo mi je punih 8 godina terenskog istraživanja, noćnog snimanja i fotografiranja da napišem knjigu i obogatim je s više od 200 fotografija dabrova i međimurske netaknute prirode. Budući da ne znaju što je državna granica, dabrovi svakodnevno migriraju s jedne obale rijeke na drugu. Samim time ih je teže fotografirati pa stvarno treba veliko strpljenje – ističe autor.

U Hrvatskoj su dabrovi nestali krajem 19. stoljeća, ali su vraćeni u razdoblju od 1996. do 1998. godine u sklopu projekta “Dabar u Hrvatskoj“. Procjenilo se da ih je prije tri godine u hrvatskim rijekama bilo više od tisuću. Što se pak tiče Međimurja, možemo reći da na svakom dužnom kilometru netaknute prirode uz rijeku Muru živi jedna obitelj dabrova koja broji do 7 članova.

Dabrovi su monogamna vrsta. To znači kad si dabar najde pucu, oženi se i zajedno su cijeli život – šaljivo objašnjava Majzek.

Važno je reći da su dabrovi izrazito korisni za naše prirodno okruženje. Oni održavaju biološku raznolikost i stvaraju nova staništa što omogućuje normalan život mnogim drugim biljnim i životinjskim vrstama. O tome su na predstavljanju knjige govorili biologinja Marija Purić – Hranjec i novinar Josip Šimunko.

Dabrova priča tiskana je u 1000 primjeraka, a recenziju su napisali prof.dr.sc. Marijan Grubešić i mr.sc. Gerhard Schwab – poznati po svojim postignućima u zaštiti prirode i istraživanju dabrova.

Prvotna ideja bila je da knjiga bude svojevrstan ekološki suvenir Međimurja pa je, uz hrvatski jezik pisana na engleskom i njemačkom. Knjiga doista prikazuje pregršt prirodnih ljepota Međimurja. Želja je autora da u dogledno vrijeme postavi izložbu fotografija o životu dabrova.

Majzek također priprema i treću knjigu. Ovaj put o vidri – vrlo rijetkoj životinji koja se sama ponovno naselila na međimurske vodotoke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije