Grad Varaždin: Bajka širi nemir, isplata subvencije i prije 10. travnja

Privatnim dječjim vrtićima sredstva iz gradskoga proračuna namijenjena sufinanciranju boravka djece u predškolskim ustanovama bit će isplaćena prije 10. travnja za veljaču, a za ožujak oko 15. travnja. Stoji to u odgovoru pristiglom iz Grada Varaždina, nakon što je jučer ravnateljica dječjeg vrtića Bajka Jadranka Stanković roditelje obavijestila da će, u slučaju da Grad ne ispuni svoja dugovanja za dva spomenuta mjeseca, iznos od 500 kuna mjesečno po djetetu vrtić biti primoran naplatiti od – njih samih, o čemu smo pisali ranije.

> Vrtić skuplji za 500 kuna jer Grad Varaždin nema za sufinanciranje?

– S nelagodom smo primili informaciju o obavijesti kojom ravnateljica dječjeg vrtića Bajka obavještava roditelje svojih polaznika kako Grad Varaždin nije podmirio obaveze za veljaču i ožujak i kako će podmirenje obaveza prebaciti na – roditelje. Gospođa Stanković vrlo dobro zna da je, u pravilu, do početka ove godine Grad Varaždin sufinanciranje od 500 kuna po djetetu privatnim dječjim vrtićima plaćao između 15. i 25. u mjesecu za prethodni mjesec – objašnjava se u priopćenju, iz čega proizlazi da Grad s plaćanjem kasni zapravo oko dva tjedna, uzevši u obzir dosadašnju dinamiku isplate subvencija.

– Iako je Grad Varaždin u veljači ove godine donio Odluku o obustavi izvršenja proračuna, temeljem koje su svi rashodi koji nisu ugovorne ili zakonske obveze smanjeni za 30 posto, uključujući i donacije, ni jednom privatnom dječjem vrtiću nisu niti će biti smanjeni iznosi sufinanciranja – napominje se u pisanom priopćenju.

Podsjećaju u Gradu i na situaciju u vrijeme bivše gradske vlasti. Tada su, tvrde, dotacije privatnim vrtićima kasnile i po dva mjeseca. Ističe se i da je prošle godine sufinanciranje po djetetu povećano s 410 na 500 kuna.

– Time Grad Varaždin pokazuje da u privatnim dječjim vrtićima, koji zbrinjavanju 950 varaždinskih mališana, vidi ozbiljnog partnera s kojim suradnju nastoji i dalje unaprijeđivati. Ovo povećanje je gospođa Stanković vjerojatno smetnula s uma kada je roditeljima dala informaciju da od 2007. godine nije mijenjala cijenu korisnicima, zanemarivši da je povećanje cijene sufinancirao upravo Grad Varaždin – stoji u priopćenju.

U Gradu ne skrivaju nezadovoljstvo što ravnateljica Bajke informacije vezane uz rokove plaćanja nije potražila najprije od samih gradskih službi.

– Pozivamo gospođu Stanković da, umjesto širenja nemira i poticanja roditelja na nazivanje drugih privatnih vrtića i bespotrebnog vršenja pritiska na gradsku upravu, i nama i roditeljima i medijima dokumentira komunikaciju s gradskim upravnim odjelima ili službenicima u kojoj traži informaciju o terminima plaćanjima, onako kako su to učinili ravnatelji nekoliko privatnih vrtića u Varaždinu. Također, ovim joj putem skrećemo pažnju kako u članku 48. Zakona o predškolskom odgoju stoji da je sredstva za funkcioniranje djelatnosti dužan osigurati osnivač te ukoliko je on zbog bilo kojih razloga imao nenaplaćena sredstva, trebao je ući u pregovore oko naplate, kao što su to učinili neki privatni dječji vrtići u Varaždinu, a ne svoje nedjelovanje prebaciti na krajnjeg korisnika, čime direktno ugrožava prava djece i roditelja – zaključuje se u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije