Legenda o svetom Muhli 9. travnja na Tribini ČČ

Na Tribini ČČ 9. travnja od 20 sati u čakovečkom Centru za kulturu gostuje Kazalište Virovitica s komedijom Mate Matišića – Legenda o svetom Muhli.

Redatelj predstave je Dražen Frenčina, a igraju Blanka Bart, Lana Gojak, Igor Golub, Vlasta Golub, Mladen Kovačić, Goran Koši, Mijo Pavelko, Rade Radolović i Draško Zidar.

Mate Matišić pripada generaciji suvremenih hrvatskih dramatičara o čijoj se dramskoj poetici nerijetko piše i govori kao o inovativnoj ili, kao što je istaknuo Leo Rafolt, “simptomatičnoj za tranzicijske devedesete”. Međutim, kontroverza kakvu su još donedavno izazivale Matišićeve Fine mrtve djevojke i Svećenikova djeca tek je dodatna potvrda upravo goruće aktualnosti njegovih tekstova i danas; stoga i Kazalište Virovitica na svoj repertoar postavlja Legendu o sv. Muhli.

Komedija koja je svoju praizvedbu doživjela 1988. godine najvažnije je motive preuzela iz Boccacciovog Dekamerona dok poetički i dramaturški, smještena u autorov zavičajni prostor Imotske krajine u doba srednjovjekovlja, nemalo priziva i Brešana. Žanrovsko određenje teksta kao legende ukazuje na mješavinu nabožne i zabavne literature, religijskih vjerovanja i poganskih praznovjerja kakva su se u srednjem vijeku kroz spomenuti žanr, u usmenoj predaji, nerijetko međusobno ispreplitala i prožimala.

Takav spoj fantastike, folklora, religije i groteske ovdje dobiva i parodijsko ruho te, prizivajući renesansnu tjelesnost i senzualnost mnogo više nego topose srednjovjekovne književnosti, još jednom potvrđuje Matišića kao vrsnog komediografa.(Izvor: www.kazalistevirovitica.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije