FOTO: Cvjetnica u župi Pribislavec

>> FOTO: Cvjetnica u župi Pribislavec

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.

Na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

I u župi u Pribislavcu danas je bilo svečano. Na početku mise župnik Tomislav Kos blagoslovio je grančice, koje su ljudi na kraju mise odnijeli u svoje domove, jer je i sam običaj da se blagoslovljenje grančice i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja ili bace na krovove kuća kako bi ima kuća bila zaštićena.

Poslije obreda čitanja, slijedilo je čitanje muke po ulogama koje su čitali naši ministranti. Na kraju sv. Mise vjernici su se uputili kućama sa svojim grančicama, puškicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije