FOTO: Pomrčina Sunca – oči iz centra Čakovca bile su uprte u nebo

>> FOTO: Pomrčina Sunca – oči iz centra Čakovca bile su uprte u nebo

Danas je na području Hrvatske, pa tako i Međimurja bila vidljiva djelomična pomrčina Sunca i to od 9.33 do 11.53 sati. Maksimum pomrčine bio je u 10 sati i 42 minute.

Veliki broj znatiželjnih građana sa svojim napravama okupilo se danas na čakovečkom Trgu Republike ispred Centra za kulturu kako bi gledali su ovu nesvakidašnju pojavu.

U tome im je pomoglo Astronomsko društvo Vega koje je postavilo teleskop, a najviše su se koristile specijalne naočale s zaštitnim filtrima. Članovi društva tom su prilikom održali i predavanje za prisutne školarce, a sve u sklopu projekta “Sunce – naša zvijezda” kojeg financira Grad Čakovec – poručuju iz AD Vega.

Iako se na Zemlji godišnje dešavaju po dvije pomrčine Sunca, nisu sve vidljive iz naših krajeva, pa ćemo tako sljedeću moći vidjeti tek u 2027. godini.

Maksimalna pokrivenost Sunčeva diska ovisi o geografskoj lokaciji promatrača, a posljednja pomrčina vidljiva iz Hrvatske dogodila u siječnju 2011. godine kada je iz naših krajeva bilo moguće vidjeti 75% pomrčine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije