Istinske vrijednosti poput gastronomske baštine, tradicionalnih i zdravih jela kakva su nam spremali naši stari, polako odlaze u zaborav, a za njihovo očuvanje odlučili su se pobrinuti u restoranu “Kneja” iz Malog Mihaljevca.
Naime, kako bi obogatili svoju ponudu te prenosili znanje o tradicionalnoj međimurskoj kuhinji, krenuli su u organizaciju radionice “Sačuvajmo međimursku gastronomsku baštinu”. Ista je najavljena danas u Maloj vijećnici Međimurske županije, a tom je prigodom zamjenica župana Sandra Herman čestitala restoranu na inicijativi te objasnila kako upravo takvi projekti razvijaju naš turizam.
“Zaista je nužno zaštititi tradicionalnu gastronomiju i prezentirati je van naših granica. Upravo je enogastronomija glavni pokretač i jedan od vodećih elemenata međimurskog turizma koja privlači turiste u našu destinaciju, uz vrhunske vinsku cestu i tradicionalnu kuhinju”, objasnila je zamjenica i istaknula važnost radionice i zbog prenošenja znanja na mlađe naraštaje.
Na radionici koja će se u petak, 20. ožujka od 18:00 sati održati u restoranu “Kneja”, žene iz međimurskih sela svima zainteresiranima pružit će jedinstvenu priliku da se upoznaju s izradom te se okušaju u pravljenju izvorne kelešice na zeljovom listu, kuružnjače i pogače, na način kao što se to radilo prije više od sto godina.
“U našem restoranu primijetili smo da gosti iz okolnih krajeva i iz inozemstva sve više traže autohtonu hranu kraja u koji su došli. Iako u ponudi već imamo domaća jela, željeli smo gostima ponuditi još više te smo krenuli u istraživanje starih izvornih recepata”, objasnila je Klaudija Žvorc, ispred restorana “Kneja” te ujedno najavila kako će ovo biti tek prva od mnogih takvih radionica, svaki puta uz drugi recept.
S ciljem da vješte međimurske ruke svoja znanja prenesu na mlađe naraštaje, kako dragocjena tradicionalna jela ne bi bila zaboravljena, autohtone proizvode Međimurja prezentirat će tri voditeljice, a jedna od njih je Ivana Pintarić koja će pokazati pripremu kuružnjače.
“To su recepti kojima su nas naučile naše bake i mame, drago nam je da mi sada možemo pokazati njihovu izradu. Uz kuružnjaču koju smo danas ovdje i donijeli, predstavit će se još i recept za izvornu pogaču koja se radila kao dizano tijesto, ali i pogača s prosenom kašom i orasima koja se radila i od repe, tikve, zelja te sira“, dodala je istaknuvši kako ovakvi projekti istinski svjedoče o prostoru, ljudima i životu u Međimurju.