FOTO: Promoviran prigodni žig za stotu obljetnicu rođenja Jože Horvata

>> FOTO: Promoviran prigodni žig za stotu obljetnicu rođenja Jože Horvata

U ponedjeljak, 9. ožujka, dan prije stote obljetnice rođenja književnika, svjetskog putnika i moreplovca Jože Horvata, u poštanskom uredu u Kotoribi na prigodnoj svečanosti predstavljen je poštanski žig na kojem stoji: “100. Obljetnica rođenja – Joža Horvat – 40329 Kotoriba 10.3.2015“.

Žig su izdale Hrvatske pošte i on će se koristi samo u utorak, na Jožin 100.-ti rođendan, a potom će ga pošta arhivirati. Za tu je prigodu tiskano i stotinu omotnica od kojih je 50-tak Osnovna škola koja nosi njegovo ime poslala na adrese pojedinaca i institucija širom domovine.

U omotnici se nalazi tiskan Jožin životopis s popisom mnogih priznanja i nagrada koje je za života dobio. I dok se na njenoj prednjoj strani nalaze njegove različite fotografije i fotografija s jednog od posjeta OŠ-i, na naličju se nalazi pismo supruzi Renati napisano 11.2 1996. u Varaždinskim Toplicama.

Nositelj svečane promocije bila je kotoripska Škola, dok je domaćinstvo preuzeo poštanski ured s voditeljicom Silvijom Stojkov. Tom su prigodom učenici i njihovi učitelji u poštanskom uredu pripremili kolažni program.

U prigodnom obraćanju nazočnima, među kojima su bili općinski načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki, ravnateljica Škole Snježana Matoš, prof. rekla je kako je ovo dostojanstveni trenutak u kojem Kotoripčani odaju zahvalnost i počast ovom svjetskom velikanu čiji korijeni potječu iz ove sredine.

O liku i djelu Jože Horvata čitala je učenica Klara Hodak, a Arijana Fuš je osvijetlila legendu o nastanku romana Waitapu. Svoje radove o tome kako sadašnje generacije doživljavaju svojeg sumještanina pročitali su Tara Posavec, Magdalena Friščić, Dino Jakupak, Klara Žinić i Pavlo Dornik.

Imali smo prigode čuti i dvije izvorne međimurske pjesame koje su zajednički izveli mladi tamburaši i učenice školske Vokalne skupine. Omotnicu i žig je idejno osmislio i grafički oblikovao Zoran Cvetković, prof..

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije