U Čakovcu 12. i 13. ožujka Međimurski filološki dani

U organizaciji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Čakovcu i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje treći Međunarodni znanstveni skup Međimurski filološki dani održat će se 12. i 13. ožujka 2015. u Čakovcu u prostorijama Učiteljskoga fakulteta – Odsjeka u Čakovcu.

Skup je nastao kao logični nastavak nekadašnjega dugogodišnjeg stručno-znanstvenog skupa Kajkavsko narječje i književnost u nastavi na kojem su se izlagale teme o narječjima, standardnom jeziku i njihovu odnosu. Prateći suvremene znanstvene spoznaje skup je proširen novim temama, a u skladu s tim dobio je i današnji naziv.

Također valja napomenuti da je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje prepoznao važnost tih tema za suvremeno jezikoslovlje te se ove godine priključio kao partner Učiteljskoga fakulteta u zajedničkoj organizaciji skupa. Skup se održava u sklopu Mjeseca hrvatskoga jezika. Ove je godine posebna pozornost posvećena višejezičnosti zbog toga što je Međimurje višejezična sredina u kojoj postoji vrlo velika potreba za višejezičnim poučavanjem.

U skladu s time, skup će biti posvećen dvjema temama: Višejezičnost i kulturna raznolikost u obrazovanju i Kajkavsko narječje. Prva tema, Višejezičnost i kulturna raznolikost u obrazovanju, obuhvaća izlaganja o višejezičnosti u hrvatskom obrazovnom sustavu, inojezičnom hrvatskom, višejezičnosti i međukulturalnosti, poučavanju stranih jezika u mlađoj školskoj dobi, interkulturalnoj senzibilizaciji u ranom učenju stranih jezika, odnosu globalizacije i kulturnoga identiteta, učenju stranih jezika i interkulturalnoj kompetenciji, komunikativnim strategijama, strategijama učenja u nastavi stranih jezika, usvajanju hrvatskoga/materinskoga jezika u predškolskoj dobi, usvajanju/učenju hrvatskoga/materinskoga jezika u osnovnoj školi, književnosti kao komunikaciji u učenju i poučavanju, metodičkim kompetencijama nastavnika u poučavanju jezika i književnosti, ulozi afektivnih čimbenika u učenju stranih jezika, poučavanju jezičnih vještina u stranom jeziku, dijalektima u školi, književnosti i nacionalno-kulturnom identitetu).

U sklopu teme Kajkavsko narječje izlagat će se o istraživanjima kajkavskoga naglasnog sustava, terenskim istraživanjima kajkavskoga narječja, jeziku suvremenih književnih djela na kajkavskom narječju, suvremenim dijalektološkim rječnicima mjesnih govora, kajkavskom narječju u (novim) medijima te o književnosti na kajkavskom narječju.

Organizirana je i Opća sesija koja će obuhvaćati jezikoslovne radove u širem smislu – jezikoslovna i književnoteorijska istraživanja. Kvaliteti Skupa pridonijet će i dva plenarna predavanja. Prof. dr. sc. Anđela Frančić održat će izlaganje pod naslovom Od krematonima Csáktornya do ojkonima Čakovec.

Drugo plenarno izlaganje, naslovljeno Višejezični okviri nastave hrvatskoga jezika u osnovnoj školi, održat će prof. dr. sc. Zrinka Jelaska. U popratnom programu skupa bit će predstavljeni časopis Hrvatski jezik i priručnik Hrvatski na maturi. U dva dana, rezultate svojih znanstvenih istraživanja predstavit će znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva.

Pozivaju sve zainteresirane da svojim prisustvom obogate rasprave o jezikoslovnim pitanjima, a pojedinosti o rasporedu izlaganja, pozvanim predavačima i temama mogu se pratiti na mrežnim stranicama Učiteljskoga fakulteta – Odsjeka u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije