FOTO: Zvonimiru Bartoliću spomen ploča i šetnica uz Dravu

>> FOTO: Zvonimiru Bartoliću spomen ploča i šetnica uz Dravu

Na zgradi Zalan u Donjoj Dubravi 20. veljače, povodom 85. obljetnice rođenja prof. dr. sc. Zvonimira Bartolića, preminulog 10. veljače 2009., otkrivena je spomen ploča ovom poznatom hrvatskom književniku, sveučilišnom profesoru, znastveniku, povijesničaru književnosti, saborskom zastupniku, predsjedniku Matice hrvatske Čakovec, nakladniku i svestranom kulturnom i društvenom djelatniku.

Svečanost otkrivanja organizirali su Općina Donja Dubrava, Matica hrvatska Čakovec, Družba “Braće Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol u Čakovcu i Zrinska garda Čakovec. Voditelj svečanosti bio je Bojan Kocijan, tajnik Zrinske garde koji je u uvodnom dijelu rekao:

“Danas smo se okupili na obilježavanju rođendana jednog dragog nam, možemo reći rastom niskog, ali svojim djelom za Domovinu i njezinu kulturu i znanost velikog čovjeka. Zvonimir Bartolić, među ostalim, bio obnovitelj djelovanja čakovečke Matice hrvatske, jedan od osnivača Družbe i Zrinske garde. Dakle, tri stožerne kulturne institucije i čuvarice hrvatskoga povijesnoga i nacionalnoga blaga i stvaralaštva u Međimurju.”

Bartolić je rođen 20. veljače 1930. godine upravo u Donjoj Dubravi, bio je osnivač taošnjeg informativnog glasila Dobravske novine, a veliku pomoć pružio je prilikom formiranja Općine. Objavio je veliki broj knjiga, a Bartolićeva serija od osam knjiga Sjevernohrvatskih tema jedinstvena je serija u Hrvatskoj.

O liku i djelu govorili su zamjenik načelnika Općine Donja Dubrava Drago Mikulan, zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, dr.sc. Dragutin Feletar i predsjednik Matice hrvatske Čakovec prof. Ivan Pranjić. Osim spomen ploče, odlukom Općinskog vijeća, šetnica uz Dravu nosit će ime dobravskog sina.

U prigodnom programu sudjelovali su Crkveni zbor svete Margarete i članovi KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava, a spomen ploču su otkrili Marijan Ramuščak i Drago Mikulan. Na svečanosti u Donjoj Dubravi bila je i Bartolićeva obitelj – supruga Marija i sin Ivica s obitelji. Spomen ploču je uz prigodnu molitvu blagoslovio župnik vlč. Mirko Pilaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije