Recepti za juhe tijekom posta

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje). Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.

Donosimo vam nekoliko recepata za juhe tijekom posta

Tople juhe od povrća tijekom posta nisu samo dobar izvor snage jer ne griju samo iznutra, nego daju i važne vitamine i miinerale. Od sljedeća četiri recepta izaberite one koji su vam najukusníjí ili ih dnevno izmjenjujte.

JUHA OD KRUMPIRA

25 dag krumpira, 2 mrkve i 1/2 poriluka, nešto peršinova korjena, 1/4 celerova korijena, po 1/2 žličice kumina, mažurana, prstohvat morske soli, kocka povrtne juhe, malo mljevenog muškatnog oraščića, 2 žličice kvasníh pahuljica, 4 žličice svježe sjeckanog peršina

Priprema:

1. Krumpir, mrkvu, poriluk, peršin i celer temeljito očistite, operite i neoljušteno sitno nasjeckajte.
2. U većem loncu ugríjte 1 l vode. Povrće s kuminom i mažuranom pokriveno kuhajte 1o do 20 minuta (ako koristite lonac na paru, vrijeme smanjite na 5 do 7 minuta).3. Lonac skinite s vatre, juhu procijedite, povrće promiješajte drvenom žlicom i začinite preostalim začinima. Pospite kvasním pahuljicama i sjeckanim peršínom.

JUHA OD CELERA

25 dag celerova korijena, malo poriluka i mrkve i po ½ žličice kumina i mažurana i kocka povrtne juhe, malo mljevenog muškatnog oraščića, 2 žličice kvasníh pahuljica,
4 žličice svježe sjeckanog peršina

Priprema:
1. Celer, poriluk i mrkvu očistite, operite i neoljušteno narežite na kockice. Ugrijte 1, vode i povrće kuhajte dok ne omekša oko 10 do 20 minuta (u loncu na paru ide brže: vrijeme kuhanja se smanjuje na 5 do 7 minuta).
2. Lonac skinite s vatre, protisnite kroz gusto cjedilo í začinite začinima. Pospite kvasním pahuljicama i sjeckanim peršínom.

JUHA OD RAJČICE

50 dag rajčica, 1 češanj češnjaka, malo poriluka, celera, mrkve, prstohvat morske soli, kocka povrtne juhe, malo mljevenog muškatnog oraščíća, 2 žličice origana ili mažurana, 2 žličice kvasnih pahuljica

Priprema:
1. Rajčíce operite i narežite na kockice, a sjemenke odstraníte. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Ostalo povrće operite i bez ljuštenja narežite na kockice.
2. Ugrijte 1l vode u loncu i príređene sastojke kuhajte dok ne omekšaju oko 10 do 20 minuta (u loncu na paru 5 do 7 minuta).
3. Juhu protisnite kroz gusto cjedilo i začinite začinima. Pospite kvasnim pahuljícama.

JUHA OD MRKVE

25 dag mrkve, 1/2 poriluka i nešto peršinova i celerova korijena, prstohvat morske soli i kocka povrtne juhe l malo mljevenog muškatnog oraščíća, 2 žličice kvasnih pahuljica, 4 žličice svježe sjeckanog peršina

Priprema:

1. Povrće očistite, operite i neoljušteno narežite na sitne komadiće. Stavite u lonac i prelijte s 1l vruće vode. Kuhajte oko 10 do 20 minuta (u loncu na paru 5 do 7 minuta).
2. Juhu protisnite kroz gusto cjedilo i začinite začinima. Pospite kvasnim pahuljicama i sjeckanim peršinom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije