Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje). Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.
Donosimo vam nekoliko recepata za juhe tijekom posta
Tople juhe od povrća tijekom posta nisu samo dobar izvor snage jer ne griju samo iznutra, nego daju i važne vitamine i miinerale. Od sljedeća četiri recepta izaberite one koji su vam najukusníjí ili ih dnevno izmjenjujte.
JUHA OD KRUMPIRA
25 dag krumpira, 2 mrkve i 1/2 poriluka, nešto peršinova korjena, 1/4 celerova korijena, po 1/2 žličice kumina, mažurana, prstohvat morske soli, kocka povrtne juhe, malo mljevenog muškatnog oraščića, 2 žličice kvasníh pahuljica, 4 žličice svježe sjeckanog peršina
Priprema:
1. Krumpir, mrkvu, poriluk, peršin i celer temeljito očistite, operite i neoljušteno sitno nasjeckajte.
2. U većem loncu ugríjte 1 l vode. Povrće s kuminom i mažuranom pokriveno kuhajte 1o do 20 minuta (ako koristite lonac na paru, vrijeme smanjite na 5 do 7 minuta).3. Lonac skinite s vatre, juhu procijedite, povrće promiješajte drvenom žlicom i začinite preostalim začinima. Pospite kvasním pahuljicama i sjeckanim peršínom.
JUHA OD CELERA
25 dag celerova korijena, malo poriluka i mrkve i po ½ žličice kumina i mažurana i kocka povrtne juhe, malo mljevenog muškatnog oraščića, 2 žličice kvasníh pahuljica,
4 žličice svježe sjeckanog peršina
Priprema:
1. Celer, poriluk i mrkvu očistite, operite i neoljušteno narežite na kockice. Ugrijte 1, vode i povrće kuhajte dok ne omekša oko 10 do 20 minuta (u loncu na paru ide brže: vrijeme kuhanja se smanjuje na 5 do 7 minuta).
2. Lonac skinite s vatre, protisnite kroz gusto cjedilo í začinite začinima. Pospite kvasním pahuljicama i sjeckanim peršínom.
JUHA OD RAJČICE
50 dag rajčica, 1 češanj češnjaka, malo poriluka, celera, mrkve, prstohvat morske soli, kocka povrtne juhe, malo mljevenog muškatnog oraščíća, 2 žličice origana ili mažurana, 2 žličice kvasnih pahuljica
Priprema:
1. Rajčíce operite i narežite na kockice, a sjemenke odstraníte. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Ostalo povrće operite i bez ljuštenja narežite na kockice.
2. Ugrijte 1l vode u loncu i príređene sastojke kuhajte dok ne omekšaju oko 10 do 20 minuta (u loncu na paru 5 do 7 minuta).
3. Juhu protisnite kroz gusto cjedilo i začinite začinima. Pospite kvasnim pahuljícama.
JUHA OD MRKVE
25 dag mrkve, 1/2 poriluka i nešto peršinova i celerova korijena, prstohvat morske soli i kocka povrtne juhe l malo mljevenog muškatnog oraščíća, 2 žličice kvasnih pahuljica, 4 žličice svježe sjeckanog peršina
Priprema:
1. Povrće očistite, operite i neoljušteno narežite na sitne komadiće. Stavite u lonac i prelijte s 1l vruće vode. Kuhajte oko 10 do 20 minuta (u loncu na paru 5 do 7 minuta).
2. Juhu protisnite kroz gusto cjedilo i začinite začinima. Pospite kvasnim pahuljicama i sjeckanim peršinom.